NEMAČKI RAZLOZI ZA KUPOVINU “SPUTNJIKA VE”: Zbog ovoga bi EU trebalo da kupi ruske vakcine

Novosti online

27. 03. 2021. u 21:24

EVROPSKA unija bi trebalo da kupi rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), čija je efikasnost potvrđena, piše nemački list „Handelsblat“, dodajući da za to postoje tri razloga.

НЕМАЧКИ РАЗЛОЗИ ЗА КУПОВИНУ “СПУТЊИКА ВЕ”: Због овога би ЕУ требало да купи руске вакцине

Foto: Tanjug

Autor članka Matijas Bruhman navodi da bi, kao prvo, kupovina ruske vakcine ublažila napetost u odnosima Rusije i Evropske unije. Drugo, mnogi ljudi koji veruju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu više nego evropskim političarima želeće da se vakcinišu „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V), što bi ubrzalo formiranje neophodnog kolektivnog imuniteta, dodaje novinar.

„Rusija je sa naučnog stanovišta sposobna da postigne velike uspehe u medicini, što je dokazano još u vreme Sovjetskog Saveza. Istočna Nemačka je zahvaljujući polio vakcini uspela da iskoreni tu bolest ranije, nego Zapadna Nemačka“, podseća nemački novinar.

Treći razlog zbog koga bi EU trebalo da kupi rusku vakcinu, prema mišljenju Bruhmana, je činjenica da je glavna stvar u borbi protiv pandemije – koristiti sve što pomaže.

On podseća da „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) žele da kupe i premijeri pojedinih nemačkih saveznih država, kao i predstavnici federalne vlade. Ukoliko EU blokira kupovinu ruske vakcine, nabavkom bi trebalo da se bavi direktno Berlin, smatra Bruhman.

Foto AP

„To je ispravan zahtev. Takođe je ispravno da se to učini što pre. Uostalom, kao i u slučaju sa zapadnim vakcinama, sporazumi se sklapaju pre nego što Evropska agencija za lekove (EMA) registruje vakcinu. EMA sada proverava 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), a Mađarska i Slovačka već koriste vakcinu nakon registracije na nacionalnom nivou“, zaključuje novinar.

Podsetimo, trenutno ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) prolazi proceduru postepene ekspertize u evropskom regulatoru za lekove EMA. Ta procedura prethodi formalnom zahtevu EMA za registraciju vakcine na tržištu EU.

Pritom, evropski komesar za pitanja unutrašnjeg tržišta Teri Breton je izjavila da Evropi neće biti potrebna ruska vakcina, jer su u EU odobrene četiri druge vakcine protiv korone, što će biti dovoljno za stvaranje kolektivnog imuniteta.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)