TAJVAN BI DA GAĐA KINU: Prave rakete dugog dometa

Novosti online

27. 03. 2021. u 19:24

TAJVAN je objavio da proizvodi raketu dugog dometa koja može da dosegne do Kine, a uporedo izrađuje još tri modela raketa.

ТАЈВАН БИ ДА ГАЂА КИНУ: Праве ракете дугог домета

Ilustracija / Foto AP

Kina se za sada nije oglasila ovim povodom.

Raketni program razvija tajvanski Nacionalni institut za nauku i tehnologiju „Čung Šan“. Ranije ovog meseca izveli su seriju od šest raketnih proba, što se podudarilo sa jednomesečnim vojnim vežbama Kineske narodnooslobodilačke vojske u Tajvanskom moreuzu.

Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija i vladu Tajpeja smatra otcepljenom provincijom, te je pojačala je vojne aktivnosti da podupre svoje stanovište. Tajvanska protivvazdušna odbrana redovno je na testu kineskih vojnih preleta, prenosi RT.

Direktor instituta „Čung Šan“ Leng Čin Su rekao je tajvanskim zakonodavcima da je jedna raketa dugog dometa već ušla u proizvodnju, a da su tri rakete takođe u fazi izrade. On nije izneo detalje o raketama, rekavši da to „nije zgodno“.

Na najavu Tajvana nije bilo neposredne reakcije zvaničnika u Pekingu. Kina je, međutim, upozorila još krajem januara da će „elementi nezavisnosti Tajvanaca, koji se igraju vatrom, izgoreti“, dodajući da „nezavisnost Tajvana znači rat“.

Od dolaska na vlast 2016. godine u Tajpeju, predsednik Caj Ing Ven zalagao se za „asimetrično odvraćanje“ – koristeći pokretnu opremu koju je teško locirati i uništiti, ali sposobnu za napad u Tajvanskom moreuzu dugom 180 km. Većinu vojne opreme Tajvana isporučuje SAD.

Ranije ovog meseca, admiral američke mornarice Filip Dejvidson izjavio je da bi Kina mogla da napadne Tajvan u narednih šest godina. Tu teoriju Peking je odbacio, rekavši da je admiral ovo izneo kako bi opravdao troškove odbrane Vašingtona.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)