NEĆEMO DA NAS UCENJUJU BRITANCI: Le Drijan poručio AstraZeneki da ispuni obaveze prema EU

Tanjug

26. 03. 2021. u 21:10

FRANCUSKI ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan poručio je da Evropa neće dozvoliti da bude ucenjena od Velike Britanije zbog isporuka vakcina kovida 19.

НЕЋЕМО ДА НАС УЦЕЊУЈУ БРИТАНЦИ: Ле Дријан поручио АстраЗенеки да испуни обавезе према ЕУ

Foto: Tanjug/AP

„Moramo da uspostavimo takav odnos u saradnji sa Britanijom koji bi omogućio da AstraZeneka ispuni svoje obaveze potpisane sa Evropskom unijom, i da svako dobije ono što mu je potrebno kada su vakcine u pitanju “, rekao je Le Drijan za televiziju „Frans anfo“.

Le Drijan je naglasio da EU ne pristaje na ucene i ne može da plaća cenu britanske strategije u vakcinaciji kojom se išlo što masovnije u imunizaciju prvom dozom, a da pri tome nije vođeno računa o blagovremenom obezbeđivanju potrebne druge doze vakcine protiv kovida 19, prenosi Rojters.

Francuski ministar je rekao i da je Britanija nadmašila EU u procesu imunizacije zato što je bila fokusirana isključivo na masovnu upotrebu prve doze vakcine, dok je Evropa davala i prve i druge doze.

Zemlje Evropske unije smatraju da su oštećene tokom distrubucije ugovorenih vakcina, pre svega od proizvođača AstraZeneka, a da su neke zemlje bile privilegovane, poput Britanije.

Zboh toga su zemlje EU ove nedelje povećale nadzor nad izvozom vakcina protiv kovida 19, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)