STIGAO ODGOVOR IZ KREMLJA: Rusija poručila Makronu - Nema rata oko vakcina

Novosti online

26. 03. 2021. u 12:16

RUSIJA se ne slaže sa izjavom predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je rekao da Rusija i Kina vode „vakcinalni rat“, jer Rusija nikada nije politizovala niti politizuje temu vakcinacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

СТИГАО ОДГОВОР ИЗ КРЕМЉА: Русија поручила Макрону - Нема рата око вакцина

Foto: AP

- Te izjave gospodina Makrona verovatno spadaju u sferu naših apsolutnih neslaganja. Apsolutno se ne slažemo sa tim da Rusija ili Kina vode nekakav rat, ili da koriste pandemiju virusa korona i problem sa vakcinama kao nekakav instrument uticaja. Rusija je odgovoran član međunarodne zajednice, a nivo odgovornosti članova svetske zajednice najbolje se pokazuje u tako teškim danima i godinama pandemije, kakve sada preživljava čitavo čovečanstvo - rekao je Peskov.

Takođe je naglasio da, kao prvo, Rusija visoko ceni poverljivi dijalog između lidera Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona, kao i spremnost i želju predsednika Francuske da se u okviru tog dijaloga razgovara o najtežim pitanjima.

- Kao drugo, predsednici zaista veoma efikasno komuniciraju i ne zaobilaze najoštrije teme. Postoji čitav niz tema oko kojih se kategorički ne slažu, što ih ne sprečava da nastave da komuniciraju - naglasio je Peskov.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron ranije je saopštio da se Evropa suočava sa „novom vrstom svetskog rata“ povezanog sa vakcinacijom, a do toga je došlo, između ostalog, i zbog težnje Rusije i Kine da „izvrše uticaj pomoću vakcina“.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a