PRONAŠLI IM 29 MILIONA DOZA! Oglasila se "Astra zeneka" nakon što su otkrivene misteriozne zalihe u Italiji

Tanjug

24. 03. 2021. u 19:13

"ASTRA zeneka" je danas saopštila da je oko 29 miliona doza vakcina protiv kovida 19 pronađenih tokom inspekcije u fabrici u Italiji namenjeno Evropskoj uniji i za donacije siromašnijim zemljama u okviru šeme Kovas, koju vodi Svetska zdravstvena organizacija.

ПРОНАШЛИ ИМ 29 МИЛИОНА ДОЗА! Огласила се Астра зенека након што су откривене мистериозне залихе у Италији

Foto: EPA

Na zahtev Evropske komisije, italijanske bezbednosne snage su pregledale fabriku „Katalent“ u Anjaniju, nedaleko od Rima, gde su pronašle zalihu vakcina, izvestio je dnevnik „Stampa“.

Italijanski zvaničnik je kasnije potvrdio izveštaj o inspekciji i rekao da će vakcine biti poslate u Belgiju.

"Stampa" izveštava da „Astra zeneka“ nije upoznala vlasti EU da ima doze koje su čuvane na mestu za punjenje koje je vodio „Katalent“. Ali nakon inspekcije pogona u kompaniji Halik, komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton zapitao je kuda idu doze koje se proizvode na holandskom lokalitetu, navodeći da italijanske vlasti treba da istraže taj problem.

Do ovog otkrića došlo je pošto se „Astra zeneka“ našla pod oštrom kritikom Evropske komisije zbog kašnjenja u isporuci vakcina jer je uveliko promašila svoje prvobitne rokove isporuke postavljene u ugovoru EU o kupovini. Njihovo najnovije obećanje je da će u prvom kvartalu ove godine isporučiti 30 miliona doza – što je skoro jednako količini pronađenoj na lokaciji Katalent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)