GIGANTSKI "VAKCINODROM" U FRANCUSKOJ: Stadion u Sen Deniju će se od početka aprila koristiti kao punkt za imunizaciju stanovništva

G.Čvorović, od stalnog dopisnika, Pariz

21. 03. 2021. u 20:15

STADION Francuske u Sen Deniju kod Pariza, postaće gigantski vakcinodrom od početka aprila. Cilj je da se na ovaj način ubrza cepljenje protiv korona virusa.

ГИГАНТСКИ ВАКЦИНОДРОМ У ФРАНЦУСКОЈ: Стадион у Сен Денију ће се од почетка априла користити као пункт за имунизацију становништва

Foto AP

U Francuskoj je trenutno vakcinisano oko 5 i po miliona ljudi prvom vakcinom, dok je 2,5 miliona primilo i drugu dozu, u zemlji s oko 67 miliona stanovnika.

"Astrazeneka" kasni s isporukom, ali drugi snabdevači za sada ispunjavaju obaveze. "Fajzer-bajontek" čak isporučuje i više, pa se francuske vlasti nadaju da će ispuniti obećanje da ubrzanjem cepljenja do 15. aprila vakcinišu 10 miliona ljudi, do 15. maja 20 miliona, do 15. juna 30 miliona a do kraja leta sve punoletne koji to dobrovoljno žele. Za to su im potrebni novi kapaciteti, pa prelaze i na stadione.  Na Stadionu Francuske, inače, ne igra nijedan klub.

Francuzi su se najpre vakcinisali u bolnicama, zatim je to omogućeno lekarima i aptotekarima kada je reč o "astrazeneki", a u međuvremenu su počeli da se otvaraju i privremeni centri za vakcinaciju.

Računa se na to da će mnogi hteti da dođu da se simbolično vakcinišu tamo gde je Francuska postala prvak sveta u fudbalu 1998. godine. Sen Deni se, inače, nalazi među onim delovima zemlje sa najvećom cirkulacijom virusa. Trenutno ima 546 zaraženih na sto hiljada stanovnika.  

U Marselju već vakcinišu na Stadionu "Velordom". Vakcine se daju u prostorijama ispod tribina, a ne na travnjaku, pa se očekuje da će i Stadion Francuske da sledi isti primer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna