APLIKACIJA ZA PRISTANAK NA SEKS: Ideja rasplamsala polemike u Australiji i Danskoj

D. D. S.

19. 03. 2021. u 13:21

Buru rekacija je izazvao predlog policije Novog Južnog Velsa za uvođenje aplikacije kojom bi se beležio obostrani pristanak na seksualni odnos.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРИСТАНАК НА СЕКС: Идеја распламсала полемике у Аустралији и Данској

Foto: EPA

Predlog je usledio posle nedavnog velikog protestnog marša zbog zlostavljanja žena. Manje od 10 odsto od skoro 15.000 seksualnih napada, koliko je prošle godine prijavljeno policiji Novog Južnog Velsa, završilo je i krivičnom prijavom. U voj najvećoj državi u Australiji i devojčice školskog uzrasta vode kampanju kojom zahtevaju da se pristanak na seksualne odnose uključi u školski program.

- Možda imate sina ili brata i mislite da je ovo previše, ali ova aplikacija svima pruža zaštitu - obrazložio je policijski komesar Mik Fuler za australijske medije.

Međutim, mnogi smatraju da je predlog nepromišljen i da stvara prostor za zloupotrebe. Pojedini su zabrinuti i da bi država mogla da koristi ovu aplikaciju za nadzor nad stanovništvom.

Sličan program pokrenut je početkom godine u Danskoj, pošto je u ovoj zemlji seks bez izrazitog pristanka zabranjen zakonom, a danska javnost i mediji i dalje debatuju na ovu temu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati