KO POGRDNO GOVORI O DRUGOM SAM JE TAKAV: Ruski predsednik odgovorio na skandalozni komentar američkog predsednika

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

18. 03. 2021. u 23:14

PREDSEDNIK Vladimir Putin, koristeći rusku narodnu izreku, kratko je odgovorio američkom predsedniku Džou Bajdenu koji ga je dan ranije u intervjuu za Ej-Bi-Si nazvao "ubicom": "Onaj koji pogrdno govori o drugima, sam je takav."

КО ПОГРДНО ГОВОРИ О ДРУГОМ САМ ЈЕ ТАКАВ: Руски председник одговорио на скандалозни коментар америчког председника

Arhiva

- Želim dobro zdravlje Bajdenu, zaista, govorim to bez ironije i bez šale - dodao je Putin, na molbu da prokomentariše izjavu Bajdena.

Naime, tokom razgovora novinar Džordž Stefanopulos je pitao američkog predsednika "Vi poznajete Vladimira Putina. Mislite li da je on ubica?", našta je Bajden, posle male pauze odgovorio sa "mmm, hmm...mislim".

Građani Rusije su zgroženi skandaloznim pitanjem i ocenom Bajdena o njihovom lideru i korišćenju reči "ubica". Tako nešto se nije događalo ni u vreme Hladnog rata, pa ni u celokupnoj istoriji rusko-američkih odnosa. Čak i bivši predsednik SAD Ronald Regan, koji je nazivao SSSR "imperijom zla", nikada nije vređao lično sovjetske lidere.

Intervju na Ej-Bi-Siju, rađen je uoči objavljivanja izveštaja Nacionalne obaveštajne agencije, u kome se tvrdi da se Rusija mešala u američke izbore 2020. godine. Američki obaveštajci tvrde da je Rusija podržavala Trampa i zbog toga je navodno vodila informativnu diskreditaciju Bajdena. Na sve to je Bajden kazao da zna relativno dobro Putina i da će on za mešanje Rusije "da plati cenu".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je u četvrtak izjavu Bajdena kao "jako lošu" baš kao što je i stanje odnosa dveju zemalja i naglasio da za njihovo poboljšanje ne treba pitati Moskvu.

- Bajden je pokazao da ne želi da popravi odnose sa Rusijom i u daljim kontaktima sa Vašingtonom Kremlj to uvek imati na umu - kazao je Peskov.

Portparolka Bele kuće Džejn Psaki odbila je da objasni da li su reči Bajdena o Putinu bile metafora.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je reči Bajdena kao politiku koja svesno vodi američko-rusku saradnju u ćorsokak.

Ogorčeni izjavom Bajdena u Moskvi su odlučili da pozovu na konsultacije svog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova kako bi se proanalizirali sadašnji i budući odnosi sa Vašingtonom i on će doputovati u Rusiju u subotu, 20. marta. U Moskvi ističu da žele da izbegnu "bespovratnu degradaciju" odnosa sa SAD, koje su uspele čak i da uvedu nove sankcije protiv Rusije.

- U skorijoj istoriji nije zabeležen slučaj da Rusija povlači na konsultacije svog ambasadora iz Vašingtona - kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Ona smatra i da je Vašington dužan da objasni "šta se dešava u rusko-američkim odnosima".

Što se tiče optužbe, da su se Rusi mešali u američke izbore u Moskvi, kažu da je to "nova porcija laži i dezinformacija". Zaharova tvrdi da takvim dokumentima američke službe opravdavaju svoje postojanje i kolosalne budžete koji se daju za njihov rad.

KOSAČOV TRAŽI IZVINjENjE

POTPREDSEDNIK Saveta Federacije Konstantin Kosačov je bio još oštriji i najavio da povlačenje ambasadora Anatolija Antonova na konsultacije iz SAD, nije poslednji korak ako se Vašingtonu ne izvini.

PREKID VEZA?

RUSKA ambasada u SAD smatra da trenutna kriza u odnosima Rusije i Amerike proizilazi iz nekonstruktivne politike Vašingtona i određenih nepromišljenih izjava američkih visokih zvaničnika, koje prete potpunim prekidom bilateralnih veza dveju zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna