U SIRIJI POGINULO 112 RUSKIH VOJNIKA: Platili visoku cenu u borbi sa terorizmom, iskustvo koje je armija stekla neprocenjivo

ZA VREME boravka ruske armije u Siriji poginulo je 112 vojnika i oficira, izjavio je Andrej Krasov, zamenik rukovodioca Komiteta za odbranu ruske Dume.

У СИРИЈИ ПОГИНУЛО 112 РУСКИХ ВОЈНИКА: Платили високу цену у борби са тероризмом, искуство које је армија стекла непроцењиво

Foto: Arhiva

Broj poginulih građana Rusije je veći jer se u zvanične podatke ne unose poginuli vojnici privatnih vojnih kompanija kao što su npr. Vagnerovci. U minulih pet godina u ratnim operacijama u Siriji je prošlo više od 80 posto ruskih vojnih pilota i veliki broj drugih oficira. To ratno iskustvo im je dobro došlo u podizanju profesionalnog nivoa.

Predsednik Sirije Bašar Asad obratio se rukovodstvu Rusije 30 septembra 2015. sa molbom za vojnu pomoć. Predsednik Putin se zatim obratio Savetu federacije Rusije i od njega dobio saglasnost da se u Siriju pošalje vojni kontigent. Na početku su Rusi samo iz vazduha podržavali sirijsku armiju u borbi protiv terorista "Islamske države". Ruski piloti su nanosili udare po određenim tačkama gde su bili objekti koje su koristili teroristi. Kasnije je Rusija koristila i ratne brodove i podmornice sa kojih je raketama gađala teroristička mesta okupljanja.

Zahvaljujući ruskoj pomoći sirijska armija je uspela da vrati 96 posto teritorije. Tako je u decembru 2016 bio oslobođen grad Alepo, a u martu 2017 je bila oslobođena čuvena Palmira. U periodu od 2015. do 2017. ruska avijacija je imala dnevno od 80 do 90 letova. U decembru 2017. predsednik Putin je izjavio da je potpuno razgromljena "Islamska država". Zbog toga je iz Sirije povučen značajan broj ruskih oružanih snaga.

Foto: Arhiva

 

U Siriji Rusija ima dve vojne baze - u Hmejmimu je avionska baza, a u luci Tartus je punkt za materijalno-tehničko obezbeđenje ruske vojne flote.

Po ekspertskim ocenama do decembra 2020. u Siriji je poginulo 387 hiljada ljudi. U tu brojku su uračunati i pripadnici sirijske armije. U julu 2018. vlasti Sirije su pozvale izbeglice da se vrate u zemlju. Prema podacima do 10 marta 2021. u zemlju se vratilo do sada više od dva miliona sirijskih građaana.

Ukupna šteta sirijske ekonomije prelazi 442 milijarde dolara.

Više informacija o ratu u Siriji i situaciji na Bliskom istoku možete pročitati KLIKOM OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a