NA "LISTIĆU" MNOGO BESA: U dve nemačke pokrajine lokalni izbori održani u senci protesta nezadovoljnih građana

I. STANOJEVIĆ

14. 03. 2021. u 21:09

DVE nemačke pokrajine, Baden-Virtenberg i Rajnland-Falc (Rajna-Palatinat), u nedelju su "otvorile" izbornu godinu u ovoj zemlji. U septembru se održavaju opšti parlamentarni izbori za Bundestag, najviši zakonodavni organ Nemačke, koja je po svom uređenju konfederacija. Ko dolazi na kormilo posle 16-godišnje vladavine Angele Merkel, zavisiće i od rezultata nedeljnog glasanja.

НА ЛИСТИЋУ МНОГО БЕСА: У две немачке покрајине локални избори одржани у сенци протеста незадовољних грађана

U mnogim gradovima izbore pratili protesti / Foto AP

Da građani nisu zadovoljni postupcima koje je Merkelova vukla tokom pandemije virusa korona, potvrdili su i protesti ovog vikenda održani u više gradova. Najdramatičnije je bilo na istoku, u Drezdenu, gde je na demonstracijama povređeno 12 policajaca, a samo u subotu podneto je 47 krivičnih prijava protiv nasilnih građana. Građani su dobili čak 943 prijave protiv kršenja mera zaštite od virusa korona. Poslanici socijaldemokrata, Zelenih i Levice u Bundestagu traže da se o ovom nasilju nad čuvarima reda raspravlja i za skupštinskom govornicom.

Kako je objavio dnevnik "Velt", uprkos zabrani okupljanja, na stotine desničara i ljudi koji na društvenim mrežama propagiraju otpor prema imunizaciji od kovida 19 okupile su se, ignorišući i obavezu nošenja zaštitne maske. Demonstranti su za mete svog nasilja, pored uniformisanih osoba, imali i novinare.

Izveštači su se, posebno u Štutgartu i Dizeldorfu, našli na listi neprijatelja desničarski orijentisanih antivaksera. Ogorčeni građani protestovali su i u Berlinu, Hanoveru, Kilu, Erfurtu, Kotbusu i Potsdamu.

Bavarska prestonica, Minhen, u kojoj su takođe održani protesti posebno je, minulog vikenda, bio na oku javnosti i biće to i narednih dana, kad se budu sumirali rezultati glasanja u Baden-Virtenbergu i Rajnland-Falcu. Bavarski premijer Markus Zoder, važio je doskoro za apsolutnog favorita na jesenjim izborima, ali su tri poslanika njihove Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i demohrišćana, kancelarke Merkel (CDU), koji u Bundestagu imaju zajednički poslanički klub, uskovitlali domaću političku scenu dosad nezamislivim korupcionaškim skandalom.

Georg Nuslajn i Nikolas Lobel primili su šestocifreni mito (660.000 i 260.000 evra) za posredovanje pri kupoprodaji zaštitnih maski, bogateći se, tako, na pandemiji virusa korona. Treći, Mark Hauptman, lobirao je prilikom postizanja dilova sa Azerbejdžanom, Tajvanom i Vijetnamom. Demohrišćani, nema sumnje, više nisu zasigurno pobednička partija, a pokazaće to i rezultati današnjih lokalnih izbora.

LjUTI NA VLAST

U MINHENU, prestonici Bavarske, policija je rasterala demonstrante, čiji su organizatori prekoračili dozvoljeni broj okupljenih i posle opomene nisu preduzeli mere da, kako piše lokalna štampa, "drže proteste pod kontrolom". U više gradova, na ulice je izašlo na hiljade građana, ogorčenih višemesečnom izolacijom, kao i stavljanjem katanca na vrtiće, škole i firme, koje se masovno zatvaraju usled stečaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna