BITKOIN NADOMAK NOVOG REKORDA: Tražnja za kriptovalutom se ne smanjuje

Tanjug

11. 03. 2021. u 12:15

VREDNOST bitkoina sinoć je preskočila 57.000 dolara, pa se nešto posle 20 časova po srpskom vremenu ovim digitalnim novčićem trgovalo po ceni od 57.130 dolara. Prethodno je bitkoin bio ovako visoko 21. februara, kada je zabeležio i rekordnu cenu od 58.300 dolara.

БИТКОИН НАДОМАК НОВОГ РЕКОРДА: Тражња за криптовалутом се не смањује

Foto: Depositphotos

Trenutno se vrednost najpopularnije svetske kriptovalute kreće oko 54.700 dolara.

Tokom poslednja 24 sata bitkoin je zabeležio blagi rast od oko 1 procenta, ali se tržišna kapitalizacija i dalje kreće iznad bilion dolara.

Analitičari i dalje smatraju da je jedan od glavnih faktora za najnoviji skok bitkoina uključivanje velikih institucionalnih ulagača i kupovina kriptovalute od strane velikih svetskih korporacija.

Sve je počelo sa Teslom, kompanijom Ilona Maska, koji je kupio kriptovalutu u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, a sledili su i Square, Microstrategy i još neke velike korporacije.

Takođe, značajne zasluge za rast pripisuju se američkom stimulativnom programu teškom 1,9 biliona dolara.

O značaju bitkoina dosta govori i najava američke bankarske grupacije Goldman Saks da će ponovo uspostaviti trgovinski biro namenjen kriptovalutama. Oni su takav biro pokrenuli još 2018. godine, ali je ovo otvaranje nastupilo u trenutku kada je vrednost bitkoina opala za 70 odsto, što je smanjilo interesovanje za trgovinu.

Analitičar Blumberga Mike McGlone u petak je hrabro prognozirao da će bitkoin do kraja meseca uzleteti na nivo od 100.000 dolara. McGlone je inače bio jedan od retkih analitičara koji je imao hrabrosti da predvidi da će bitkoin skočiti na nivo od 50.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)