AMERIČKI STRUČNJAK PRIZNAO: Ovo rusko oružje je noćna mora za njih, avijacija SAD strahuje od moćnih raketa (VIDEO)

Novosti online

09. 03. 2021. u 15:19

RUSKI raketni sistem S-400 "Trijumf" predstavlja ozbiljan izazov za američke Oružane snage, navodi se u izveštaju stručnjaka Istraživačke službe američkog Kongresa, u koji je uvid imala televizija RT.

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ПРИЗНАО: Ово руско оружје је ноћна мора за њих, авијација САД страхује од моћних ракета (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- Jedan od elemenata integrisanog sistema PVO koji mogu predstavljati najozbiljniji izazov za Oružane snage SAD je ruski protivavionski raketni sistem S-400. Opremljen je radarima dometa do 400 kilometara, kao i raketama sličnog dometa. Protivnik možda i neće lansirati raketu ka cilju koji se nalazi na maksimalnoj udaljenosti, ali takva rezerva omogućava dodatnu mogućnost manevrisanja u radijusu od 400 kilometara za efikasnije uništavanje meta - navodi se u dokumentu.

Prema rečima analitičara, potencijalni "protivnici" SAD – Rusija, Kina i Iran smatraju da su Ratne vazduhoplovne snage glavna prednost SAD tokom vojnih operacija. Zbog toga neke su neke od tih zemalja usmerene na razvoj integrisanih sistema PVO „u cilju suprotstavljanja američkom vojnom potencijalu“.

Ističe se da Moskva i Peking više od deset godina rade na sistemima za ograničavanje i uskraćivanje pristupa i manevrisanja (A2/AD) u pokušaju da „spreče Oružane snage SAD da dobiju pristup određenim teritorijama i regionima“.

- Potencijal sistema A2/AD, koji uključuju i integrisane sisteme PVO, nastavlja da raste i, shodno tome, povećava se rastojanje sa koga Oružane snage SAD treba da deluju kako bi izbegli otkrivanje i moguću štetu - smatraju američki stručnjaci.

Takođe konstatuju da su savremeni sistemi PVO problem za američke vojnike, jer predstavljaju mrežu, a ne konkretan senzor ili raketu koji treba eliminisati.

Međutim, kako se navodi u izveštaju, Pentagon već poseduje nekoliko načina da se suprotstavi takvim sistemima PVO, na primer, stelt tehnologiju, rakete dugog dometa i opremu za suzbijanje radara.

Član Akademije vojnih nauka Rusije Andrej Koškin prokomentarisao je za RT izveštaj američkih stručnjaka, rekavši da time priznaju preimućstvo ruskih sistema PVO i potvrđuju činjenicu da SAD i dalje nemaju punopravno oružje koje je u stanju da ih savlada.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)