NOVI SKANDAL U VAŠINGTONU NA POMOLU: Dvanaest država podnelo tužbu protiv Bajdena

Novosti onlajn

09. 03. 2021. u 14:43

DRŽAVNI tužioci 12 saveznih američkih država podneli su u ponedeljak tužbu protiv administracije predsednika SAD Džoa Bajdena nakon što je u januaru izdao izvršnu naredbu koja posebno predviđa utvrđivanje takozvanih socijalnih troškova za emitovanje gasova staklene bašte.

НОВИ СКАНДАЛ У ВАШИНГТОНУ НА ПОМОЛУ: Дванаест држава поднело тужбу против Бајдена

Foto AP

Bajdenovu administraciju tuže Misuri, Arizona, Arkanzas, Indijana, Kanzas, Montana, Nebraska, Ohajo, Oklahoma, Južna Karolina, Tenesi i Juta.  

Pravni postupak vodi državni tužilac u Misurija Erik Šmit.

- Određivanje socijalnih troškova za gasova sa efektom staklene bašte u suštini je spekulativan, politički motivisan i nedefinisan zadatak, koji uključuje pokušaj predviđanja nepredvidivih okolnosti kao što su migracije ljudi, međunarodni sukobi i globalne katastrofe stotinama godina u budućnost - navodi se u tužbi.

- Dodeljivanje takvih vrednosti suštinski je zakonodavna radnja koja spada u isključivu nadležnost Kongresa - dodaje se.

Prema navodima tužbe, naredba će izazvati nesagledive posledice po američku ekonomiju i građane.

- U teoriji, proračun socijalnih troškova Bajdenove administracije opravdao bi nametanje biliona dolara regulatornih troškova američkoj ekonomiji svake godine kako bi se nadoknadili ti navodni troškovi - stoji u tužbi, piše Sputnjik internešenal.

- U praksi, naredba predsednika Bajdena nalaže saveznim agencijama da koriste ovu ogromnu cifru kako bi opravdale jednako ogromno širenje savezne regulatorne moći koja će zadirati u svaki aspekt života Amerikanaca - od njihovih automobila, njihovih frižidera i domova, do njihovih namirnica i računi za električnu energiju - dodaje se.

Najavljujući tužbu zbog „socijalnih troškova“ na Tviteru, Šmit je Bajdenov izvršni nalog nazvao nezakonitim prekršajem.

- Izvršni nalog o zaštiti javnog zdravlja i životne sredine i razvoju nauke za suzbijanje klimatske krize“ izdala je administracija Bajdena 20. januara. „Socijalni trošak“ definisan je kao unovčena šteta koja se dovodi u vezu sa povećanjem emisije gasova sa efektom staklene bašte, a koristiće se za tačno određivanje društvene koristi od smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Prema izveštajima, očekuje se da će privremeni troškovi za emisiju ugljen-dioksida iznositi oko 51 dolar po metričkoj toni. U vreme Obamine administracije govorilo se da iznosi 50 dolara po metričkoj toni, dok je Trampov kabinet tu procenu spustio na 7 dolara po metričkoj toni zgljen-dioksida.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)