PRETNJA JE OZBILJNA: Amerika zabrinuta zbog mogućnosti Rusije i Kine u svemiru

Novosti onlajn

09. 03. 2021. u 12:57

MOGUĆNOSTI Rusije i Kine u svemiru izazivaju zabrinutost američke strane, rekao je komandant Svemirskih snaga SAD, general-major DŽon Rejmond.

ПРЕТЊА ЈЕ ОЗБИЉНА: Америка забринута због могућности Русије и Кине у свемиру

Ilustracija / Foto Depositphotos

- Pretnja je veoma ozbiljna. Pomislite na lasere koji mogu zaslepiti ili poremetiti rad naših sistema. I Kina i Rusija poseduju brojne kopnene laserske sisteme različite snage. Obe zemlje imaju mogućnosti u orbiti koje izazivaju zabrinutost - rekao je general-major za „NJujork tajms“.

Prema njegovom mišljenju, „namena laserskih sistema je da spreče Amerikance da koriste satelite, ili da ih sa Zemlje unište ili oštete“.

Rejmod je jedan od ruskih satelita uporedio sa matrjoškom (babuškom), pretpostavljajući da je napravljen za „uništavanje američkih satelita na niskoj Zemljinoj orbiti“.

Svemirska komanda SAD u decembru je saopštila da Rusija testira raketu za uništavanje satelita. Slične optužbe izneli su i u aprilu prošle godine. Tada je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da Amerika na taj način pokušava da opravda svoje planove o razmeštanju oružja u svemiru.

Međutim, slično oružje se razvija kako u samim SAD tako i u drugim zemljama. Tako su, na primer, Sjedinjene Američke Države 1985. godine oborile svoj naučni satelit „Solvind“ na visini od 555 kilometara uz pomoć protivsatelitske rakete ASM-135 ASAT lansirane iz lovca F-15. A 2008. godine američka brodska protivraketna raketa SM-3 je na visini od 247 kilometara uništila vojni satelit USA-193.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

09.03.2021. 13:33

SAD su zabrinute zbog ruskog i kineskog uticaja bilo gde na planeti, pa i u svemiru. Oni PRETPOSTAVLJAJU šta će Rusi i Kinezi uraditi i jako se brinu. Mi nismo zabrinuti - nego očajni - zbog onog što Amerika radi već70 godina u svetu. Ne pretpostavljamo, nego gledamo i sabiramo žrtve njihovih zločina širom planete, pa bi ometanje takvih zločinaca, izvesno doživeli kao spas za civilizaciju.