TVORCI RUSKE VAKCINE HITNO REAGOVALI: Tražimo javno izvinjenje od Evropske agencije za lekove!

Novosti onlajn

09. 03. 2021. u 10:29

ТВОРЦИ РУСКЕ ВАКЦИНЕ ХИТНО РЕАГОВАЛИ: Тражимо јавно извињење од Европске агенције за лекове!

Foto: EPA

TVORCI ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zatražili su izvinjenje od predsedavajuće Evropske agencije za lekove, predstavnice Austrijske zdravstvene agencije Kriste Virtumer Hohe koja je uporedila mogućnost hitnog odobrenja vakcine u Austriji sa „ruskim ruletom“.

- Zahtevamo javno izvinjenje od Kriste Virtumer Hohe iz Evropske agencije za lekove zbog njenih negativnih komentara o državama Evropske unije koje direktno odobravaju 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). NJeni komentari pobuđuju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u proces ekspertize. Evropska agencija za lekove nije iznosila takve tvrdnje ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neumesni i potkopavaju poverenje u agenciju i sam proces ekspertize. Vakcine i Evropska agencija za lekove treba da budu iznad politike - navode tvorci ruske vakcine na Tviteru.

Ranije je Krista Virtumer Hohe u emisiji austrijske televizije ORF uporedila izglede za hitno odobrenje vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Austriji po uzoru na Mađarsku ─ sa ruskim ruletom. Predsedavajuća EMA je objasnila da za sada nema dovoljno podataka o vakcinisanima. Istovremeno, dodala je da bi ruska vakcina mogla da se pojavi na tržištu Evropske unije nakon svih neophodnih provera.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) do sad je odobrena u 46 zemalja sveta. Pojedine države EU registruju rusku vakcinu samostalno, ne čekajući odluku EMA. Do sada su „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovale Mađarska i Slovačka.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)