VATROMETIMA NIŠANE POLICIJU: Bunt i u Parizu zbog smrti malog motoriste

G. Č.

08. 03. 2021. u 08:10

UNIŠTEN gradski mobilijar, polupani izlozi i autobuska stajališta, zapaljeni automobili i kontejneri, plamen koji ide u nebo.

ВАТРОМЕТИМА НИШАНЕ ПОЛИЦИЈУ: Бунт и у Паризу због смрти малог мотористе

Foto AP

To je rezultat bunta koji već danima traje u predgrađima Liona, ali i oko Pariza. Na meti napadača se nalazi policija.

Poslednji napadi su počeli posle smrtonosnog pada trinaestogodišnjeg dečaka s motora, kojim je upravljao bez kacige, u lionskom naselju Dišer. Mladi iz kraja optužuju policajce da su svojim automobilom, posle jurnjave za dečakom, zakačili njegov moped.

Predstavnici snaga reda odbacuju ove optužbe. Sud je pokrenuo istragu.

Incident se dogodio u sredu, a od sledećeg dana su počeli neredi u ovom i drugim naseljima. Scenario je svakoga dana sličan. Grupe mladih zapale kontejner ili automobil, a kada vatrogasci dođu u pratnji policajaca, zasipaju ih projektilima.

I dok sa viših spratova na čuvare reda lete i kugle za boćanje, gusti oblaci dima i visoki plamen uzdižu se ka nebu, koje paraju zvuci ispaljenih raketnih punjenja za vatromet u pravcu specijalaca. Sve se u principu događa pred početak policijskog časa u 18 sati.

U petak je, tako, izgorelo 13 automobila. U subotu su zapaljena dva, a oštećen je i policijski kombi. Uhapšene su desetine izgrednika, među kojima ima i veoma mladih.

Neredi su se dešavali u naseljima Dišer, Bron, Rije-le-Pap...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)