MESEC DANA VLASTI A VEĆ SKANDALČINA: Italijanski premijer zaposlio firmu koja je doprinela smrti 232.000 ljudi

Tanjug

07. 03. 2021. u 11:22

ITALIJANSKI mediji pišu o “slučaju Makensej”, tajnom ugovoru koji je vlada premijera Marija Dragi potpisala sa tim američkim konsultantskim gigantom, za pomoć u pripremi “Plana obnove” o upotrebi 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od Evropske unije za oporavak od zdravstvene i ekonomske krize.

МЕСЕЦ ДАНА ВЛАСТИ А ВЕЋ СКАНДАЛЧИНА: Италијански премијер запослио фирму која је допринела смрти 232.000 људи

Foto: EPA

Ugovor je slučajno otkriven zahvaljujući, kako piše list “La Republika”, nesmotrenosti anonimnog službenika.

Na pisanje medija, Ministarstvo za ekonomske poslove izdalo je saopštenje, koje malo šta objasnjava.

Navodno, usluge konsultantske firme koštaće samo 25.000 evra i američka firma će dati samo savete za izradu plana.

List “Il fato Kotidijano” povodom slučaja podseća da je prethodna vlada Đuzepe Kontea bila napadana zbog namere da isti zadatak poveri grupi domacih stručnjaka, takozvanoj “Task fors”, a razlika je samo u tome, tvrdi list, što su to bili italijanski stručnjaci i što su već radili za vladu.

“Il fato Kotidijano” podseća da je američka konsultantska firma bila uključena u više skandala koji su ozbiljno narušili njenu reputaciju.

Prošlog meseca firmi “Makensej” je presuđeno da plati 600 miliona dolara za 47 američkih država, jer je po odluci suda, “stavila profit iznad ljudskih života”.

Ta firma je kao konsultant farmaceutske kompanije “Purdue” savetovala da se poveća dnevna doza psihofarmaka što je, kako je utvrđeno, doprinelo smrti 232.000 osoba.

Kao konsultant američkoj agenciji za imigraciju savetovala je da se “štedi na hrani za migrante” i da se šalju u seoska područja da bi smanjili troškove.

“Makensej” je svojevremeno bila uključena i u čuveni skandal energetske firme “Enron”, koja je propala zbog špekulacija i ostavila 20.000 ljudi bez penzija i ušteđevine.

Bila je uključena u slučaj korupcije u Južnoafričkoj Republici.

Iz svih skandala firma je, kako piše list, izlazila bez velikih posledica, jer u njenim ugovorima piše da je konsultantski posao koji obavlja “samo obično mišljenje”.

Svetsko tržište konsultantskih kompanija vredi 150 milijardi dolara godišnje, a procena je da firma “Makensej”, zarađuje oko 10 milijardi godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu