NAJGORE JE PROŠLO: Nema više opasnosti od cunamija na Novom Zelandu, a ovako su izgledali talasi koji su uplašili građane (VIDEO)

Novosti online

05. 03. 2021. u 07:17

НАЈГОРЕ ЈЕ ПРОШЛО: Нема више опасности од цунамија на Новом Зеланду, а овако су изгледали таласи који су уплашили грађане (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

VLASTI Novog Zelanda smanjile su stepen upozorenja za cunami koje je izdato nakon trećeg snažnog potresa s epicentrom nedaleko od Kermadeka, ostrva u Tihom okeanu koji pripadaju ovoj zemlji, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je u pojedinim gradovima zavladala panika dok su stotine ljudi pokušavale da dođu do nekih viših mesta zbog upozorenja na cunami, ali su juče popodne vlasti saopštile da su najveći talasi prošli, a stanovnicima je rečeno da mogu da se vrate kućama, uz upozorenje da se drže podalje od plaža.

Vladina agencija za Geološka istraživanja Južne Australije (GS SA) saopštila je da je otprilike 25 manjih potresa jačine 5,0 i više registrovano nakon snažnog zemljotresa u blizini obala ostrva Kermadek, prenosi TAS S.

Ranije je novozelandska Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama saopštila da je treći zemljotres koji je pogodio to područje u petak ujutru bio jačine 8,1 stepena, a stanovnici nekih područja primili su hitna upozorenja na svoje telefone s pozivom da odmah napuste svoje domove dok su se oglašavale sirene za opasnost od cunamija.

Južnopacifički arhipelazi Nova Kaledonija i Vanuatu takođe su upozoreni da se pripreme za opasne talase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kivi

05.03.2021. 09:29

Nadajmo se da ce ostati bez cunamija i da ce se tlo postepeno smirivati bez jačih zemljotresa. Divna zemlja i ljudi, mnogo i nasih zemljaka, prelepa priroda a tako sve iznenada postane krhko kad su u sred okeana.