SLOVAČKI PREMIJER „OBEĆAO“ PUTINU: Deo Ukrajine u zamenu za ruske vakcine

Novosti online

03. 03. 2021. u 22:16

СЛОВАЧКИ ПРЕМИЈЕР „ОБЕЋАО“ ПУТИНУ: Део Украјине у замену за руске вакцине

Foto: Tanjug/AP

SLOVAČKI premijer Igor Matovič poslednjih dana je meta oštrih kritika zbog uvoza ruskih vakcina "Sputnjik Ve" (Sputnik V).

Međutim, njemu to kao da ne smeta, i čak na provokativna pitanja odgovara šalom.

Premijer Slovačke Igor Matovič odgovorio je kroz šalu na pitanje novinara, šta je obećao ruskom predsedniku Vladimiru Putin za vakcine.

„Zakarpatsku Ukrajinu“, odgovorio je premijer.

On je rekao da postoje stereotipi da, pregovori sa Rusijom automatski znače izdaju Slovačke. Premijer je jednostavno želeo da građani njegove republike dobiju vakcine koje će im olakšati život.

Foto: Tanjug/AP

„Šta mislite šta sam obećao? Ništa im nisam obećao. Ništa nisu tražili od mene“, objasnio je Matovič.

Slovački premijer je poslednjih dana meta oštre kritike proevropskih snaga u zemlji koji nisu pozdravili sporazum sa Rusijom oko isporuka vakcina.

Što se tile Zakarpatske Ukrajine, tako u Slovačkoj nazivaju ukrajinsku oblast Zakarpatje koju uglavnom naseljavaju Mađari i Rusini.

Podsetimo, u ponedeljak je u Slovačku stiglo dva miliona doza ruske vakcine protiv korone "Sputnjik Ve".

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Prolaznik

04.03.2021. 05:33

Pitaju ga šta je obećao Rusiji za vakcine pa znaju ti što pitaju kako to ide na zapadu . Pa što onda ne pitaju šta su ili će obećati Amerikancima za njihove vakcine kad ih budu dobili samo da malo pričekaju da se gazde sve prvo po dva puta vakcinišu.

Slovak

04.03.2021. 08:09

Zakarpatje posle raspada Austro- Ugarske bilo je u sastavu Čehoslovačke ali posle WWII uzeo USSR bez nikakve nagrade. U devedesetich se nešto govorilo o povratku ali ništa ot toga....