"SPUTNJIK V" SLETEO U SLOVAČKU: Vojni transportni avioni dostavili rusku vakcinu, Bratislava neće da čeka birokrate iz Brisela

Novosti online

01. 03. 2021. u 18:32

PRVA partija ruske vakcine "Sputnjik Ve" (Sputnik V) stigla je u Slovačku. Vojno-transportni avion republike C-27J Spartan u kojoj se nalaze vakcine sleteo je na aerodrom u Košicama.

СПУТЊИК В СЛЕТЕО У СЛОВАЧКУ: Војни транспортни авиони доставили руску вакцину, Братислава неће да чека бирократе из Брисела

Foto AP

- Počeli smo da kupujemo vakcinu „Sputnjik Ve“ od Rusije, ne sačekavši njenu registraciju od strane Evropske agencije za lekove, pošto nemamo vremena za čekanje. Zemlji nedostaju vakcine. Svakog dana od kovid 19 umiru desetine naših sugrađana - rekao je premijer na konferenciji za štampu, dodavši da će ovo ozbiljno ubrzati proces vakcinacije u zemlji.

Slovački premijer je saopštio da će dva miliona vakcina pomoći da se vakciniše milion ljudi.

- U naredna dva meseca dobićemo milion vakcina u skladu sa dogovorom, što znači da će biti vakcinisano pola miliona ljudi. U maju i junu će stići naredni milion za još pola miliona ljudi - rekao je Matovič na konferenciji za štampu i izrazio nadu da će ruska strana poštovati rokove i isporučiti dogovorenu količinu.

Za dve doze, prema rečima premijera, ruskom proizvođaču je bilo plaćeno 19,95 dolara, tj. oko 17 evra. Radi se o standardnoj ceni koju plaćaju i druge zemlje. 

Ministar zdravlja Slovačke Marek Krajči izjavio je da će vakcinacija „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V) biti dobrovoljna. Građani će sami moći da biraju vakcinu. Po njegovim rečima, "Sputnjik Ve" mogu primiti sve starosne kategorije.  

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)