NA RASPOLAGANJU I TREĆA VAKCINA: U Americi počinje upotreba DŽonson i DŽonson cepiva

Tanjug

01. 03. 2021. u 16:59

AMERIKANCI bi trebalo da budu u prilici da prime Džonson&Džonson vakcine protiv kovid-19 u narednih 24 do 48 sati, izjavio je danas izvršni direktor te kompanije Aleks Gorski nakon što su američki regulatori odobrili vakcinu.

НА РАСПОЛАГАЊУ И ТРЕЋА ВАКЦИНА: У Америци почиње употреба Џонсон и Џонсон цепива

Foto AP

Farmaceutska kompanija ove nedelje treba da isporuči četiri miliona doza vakcine i 100 miliona doza do juna, rekao je Gorski u intervjuu za NBC Njuz, prenosi Rojters.

- U narednih 24 do 28 sati Amerikanci bi trebalo da počnu da primaju vakcine. Bukvalno se istrovaruju s kamiona dok pričamo- rekao je.

Akcije farmaceutske kompanije porasle su za 2,9 odsto u pretprodaji nakon što je američka Uprava za hranu i lekove odobrila njenu jednokratnu vakcinu protiv kovid-19 u subotu, navodi agencija.

Američki distributer lekova Mekeson saopštio je ranije danas da je počeo distribuciju Džonson&Džonson vakcine protiv kovid-19.

Vakcina je tako postala treća odobrena vakcina protiv kovid-19 u SAD, a nakon jednoglasnog odobrenja spoljnih stručnjaka Uprave za hranu i lekove u petak.

Mekeson je partner za distribuciju vakcina protiv kovid-19 američke vlade, a kompanija je uspostavila četiri distributivna centra koja će se posebno koristiti za distribuciju Džonson&Džonson vakcina.

Američka vlada donosi administrativne odluke, uključujući gde, kada i koliko će doza vakcine distribuirati Mekeson, saopštila je kompanija.

Inicijalne isporuke vakcine trebalo bi da počnu sutra, saopštili su visoki zvaničnici Bajdenove administracije.

Fajzer-BioNTek i Moderna imaju vakcine sa dve doze koje je odobrila FDA. Za razliku od tih vakcina, verzija Džonson&Džonson ne zahteva hlađenje i potrebna je samo jedna doza, što potencijalno olakšava masovniju upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024