MOGUĆE PARTNERSTVO POD SPECIJALNIM USLOVIMA: "Ako Amerika pristane samo na hegemoniju, Rusija će postati ozbiljna prepreka"

Novosti online

28. 02. 2021. u 10:32

RUSIJA bi želela ukidanje zapadnih sankcija i uspostavljanje konstruktivnih, čak i partnerskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali neće zbog toga poći na jednostrane ustupke i pristaće na izgradnju takvih odnosa samo pod svojim uslovima, piše generalni direktor časopisa "Nešenal interest", američki politikolog Dmitrij Sajms.

МОГУЋЕ ПАРТНЕРСТВО ПОД СПЕЦИЈАЛНИМ УСЛОВИМА: Ако Америка пристане само на хегемонију, Русија ће постати озбиљна препрека

Foto: EPA

 - Budućnost odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u velikoj meri zavisi od Amerike. Ako Sjedinjene Američke Države ne mogu da pristanu ni na šta drugo osim na nepobitnu hegemoniju, onda će Rusija nesumnjivo postati ozbiljna prepreka i predstavljati izazov -  uveren je stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, sankcije bi mogle biti "korisno sredstvo" za Vašington ukoliko im cilj nije samo "izolacija i slabljenje Rusije", već pokušaj "da se ponašanje Rusije učini fleksibilnijim".

Sajms smatra da bi Moskva želela da zapadne sankcije budu ukinute.

 - Međutim, da bi ovakav pristup funkcionisao od Moskve se ne mogu očekivati ozbiljni ustupci uzalud se nadajući da će Zapad kasnije učiniti recipročne korake - rekao je on.

Kako navodi autor članka, takav scenario bio bi sličan onome što se dogodilo krajem 1980-ih "u vreme (Mihaila) Gorbačova".  

 - Insistirati na tome da Moskva ponovi ono što mnogi Rusi smatraju neuspehom i ponižavajućim pristupom značilo bi pomešati želje sa stvarnošću - uveren je politikolog.

Prema njegovom mišljenju, Moskva teži "konstruktivnijim, čak i partnerskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama", ali će takve odnose graditi samo "pod svojim uslovima".

 - Bez obzira na njene namere, Rusija ostaje važna zemlja za Ameriku, a prema jednom ključnom kriterijumu i najvažnija: to je jedina zemlja sposobna da fizički uništi Sjedinjene Američke Države", podsetio je Sajms.

(Sputnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?