UŽASNI BROJEVI U BRAZILU: Za godinu dana u od korone umrlo više od 250.000 ljudi!

Tanjug

26. 02. 2021. u 08:45

УЖАСНИ БРОЈЕВИ У БРАЗИЛУ:  За годину дана у од короне умрло више од 250.000 људи!

Foto: AP Photo/Eraldo Peres

GODINU dana od pojave prvog slučaja korona virusa u Brazilu, ova najveća latinoamerička zemlja registrovala je više od 250.000 preminulih od posledica kovid-19, a virus se i dalje širi zbog sporosti vakcinacije, ali i prisustva novog, zaraznijeg soja.

Ministarstvo zdravlja u Brazilu saopštilo je da je ukupno potvrđeno 251.498 smrtnih slučajeva kao posledice kovid-19, javlja Rojters.

Agencija navodi da je Brazil drugi na svetu po broju žrtava od kovid-19, nakon SAD, a sa preko 10,3 miliona potvrđenih slučajeva treći po razmerama pandemije iza SAD i Indije.

Tokom poslednje dve nedelje, Brazil je zabeležio najveći prosečan dnevni broj smrtnih slučajeva od kovid-19 tokom pandemije, skoro 1.100, i čini se da se situacija u zemlji pogoršava.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je to zahvaljujuči novom brazilskom soju virusa, za koji smatraju da je mnogo zarazniji, i nepostojanju strogih epidemioloških mera kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, prenosi Rojters.

Brazil je uspeo da počne kampanju imunizacije protiv kovid-19, a do sada je primenjeno više od 7,5 miliona doza u zemlji sa više od 210 miliona stanovnika.

Imunizacija se najviše sprovodi vakcinom koju je razvio kineski "Sinovak“ , za koju je potvrđeno da je efikasna protiv britanskog i južnoafričkog soja virusa, a trenutno se sprovode ispitivanja koliko deluje na novi brazilski soj, Amazonas, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)