UKRAJINA OPTUŽUJE RUSIJU: Pokušali da ukradu projekat „tajnog“ tenka

Novosti online

22. 02. 2021. u 18:51

KONTRAOBAVEŠTAJNA agencija Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) privela je „agenta ruske obaveštajne službe“ koji je pokušavao da preda nacrte „tajnog“ tenka T-84BM „Oplot“, navodi se na sajtu službe.

УКРАЈИНА ОПТУЖУЈЕ РУСИЈУ: Покушали да украду пројекат „тајног“ тенка

Foto: Printscreen

Prema izjavama kontraobaveštajaca, Ukrajinac, koga su navodno regrutovali predstavnici Generalštaba oružanih snaga Rusije, hteo je da uzme tehničku dokumentaciju za razvoj i proizvodnju tenka „Oplot“. Služba bezbednosti Ukrajine informacije o ovom oklopnom vozilu naziva „tajnim“.

„Ruski agent“ je pokušao da pridobije saradnika konstruktorskog biroa za mašinogradnju u Harkovu, koji se bavi razvojem tenka. Pod kontrolom operativaca SBU 'agent' je od službenika biroa dobio uzorke tehničkog materijala i predao fotokopije „predstavniku ruskih specijalnih službi“.

Muškarca su zadržali u trenutku dok je dobijao komplet tehničke dokumentacije, koja ima oznaku za ograničen pristup. Protiv pritvorenika pokrenut je krivični postupak prema prvom delu člana 111. Krivičnog zakonika Ukrajine (veleizdaja).

U saopštenju nije navedena sudbina „predstavnika ruskih specijalnih službi“, koji je dobio kopije „tajnih“ dokumenata.

„Oplot“ se u Kijevu smatra najnovijim oklopnim vozilom. Tenk je modernizovana verzija T-80UD napravljena u SSSR-u i u vezi sa njim ne postoji ništa tajno za Rusiju.

Ukrajinska vojska je nekoliko puta izjavljivala o ozbiljnim nedostacima tenka „Oplot“ u uslovima sličnim realnim vojnim sukobima. Modifikovani ukrajinski T-48 učestvovali su u Nemačkoj 2018. godine u tenkovskom biatlonu „Strong Europe Tank Challenge“ i osvojili osmo mesto od ukupno osam ekipa. Posada tenka se tog dana žalila na kvar u mehanizmu za punjenje, zbog čega dva od tri tenka nisu mogla da pucaju.

Bivši ukrajinski vojni oficir Aleksej Bobovnjikov, koji je je ranije rukovodio tenkovskim vodom, primetio je da „Oplot“ nije tenk sledeće generacije i da „nije perspektivan“. Proizvodni kapacitet pogona nije u mogućnosti da proizvede veliki broj tenkova. Dok Ukrajina obezbediti jednu tenkovsku brigadu stotinama vozila, proći će deset godina, a „Oplot“ će zastareti, naglasio je on.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili