SMRTONOSNI ZAGRLJAJ AMERIČKOG PRIJATELJSTVA: Novi potezi diplomata SAD u Moskvi otkrili beskrupulozno licemerje Vašingtona

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

19. 02. 2021. u 10:13

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije predložilo je stranim diplomatama akreditovanim u Moskvi i njihovim porodicama besplatnu vakcinaciju ,,Sputnikom V".

СМРТОНОСНИ ЗАГРЉАЈ АМЕРИЧКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА: Нови потези дипломата САД у Москви открили бескрупулозно лицемерје Вашингтона

Foto: EPA

Radi se o cepljenju oko 12 hiljada osoba. Prve su se odazvali tom pozivu diplomate Srbije, na čelu sa ambasadorom Miroslavom Lazanskim, a zatim i diplomate iz manjeg broja zemalja EU kao i iz Južne Amerike, Azije i Afrike.

Foto: AP

Interesantno je da se američki ambasador DŽon Saliven zahvalio na ponudi domaćina, ali ne želi da se vakciniše ,,Sputnikom V" već čeka američku vakcinu. Za razliku od njega, jedan broj dipolomata zaposlenih u ambasadi SAD odlučio da se se ipak cepi ,,Sputnikom-V".

Jedan diplomata SAD u Moskvi je izjavio američkim novinarima da je ponižavajuće to da najbogatija zemlja na svetu ne može da vakciniše svoje diplomatske predstavnike, već čeka da to učine darežljivi domaćini.

Nije tajna da Vašington nije mogao garantovati dostavku svoje vakcine u Moskvu, pa su američke vlasti odobrile svojim diplomatama da se mogu vakcinisati ,,Sputnjikom-V", mada on nije registrovan u SAD.

U MIP-u Rusije ne isključuju mogućnost da Rusija preda dokumentaciju za registraciju ,,Sputnjika V" i u SAD.

Vest o vakcinaciji američkih dioplomata u Moskvi ,,Sputnikom-V" možda ne bi zaslužila pažnju, da se ne radi o paradoksalnom ponašanju diplomata SAD. I dok rukovodstvu u Vašingtonu ne smeta da njihove diplomate u Rusiji prime ,,Sputnik-V", u Ukrajini su sredinom oktobra prošle godine sugerisali vlastima u Kijevu da ne kupuju rusku vakcinu jer ,,još nije proverena". Preporuka da se ne koristi ruska vakcina objavljena je na sajtu američke ambasade u Kijevu.

Foto: EPA

Američke diplomate u Kijevu su pravile pritisak na domaćine da ne prihvate predlog da se ruska vakcina proizvodi u jednoj od farmacetskih fabrika u Ukrajini.  Očekujući da će dobiti zapadnu vakcinu, vlasti u Kijevu su odbile ,,okupatorsku vakcinu", ali ni do sada nisu dobili ni evropsku, a ni američku. Lagali su mesecima narod da kineska vakcina samo što nije stigla. Jasno je da su u Kijevu popustili zapadnom pritisku u nadi da će i na taj način pokazati političku lojalnost, a to što je buktala korona, za njih nije bilo važno.

Sociološka istraživanja u Ukrajini su pokazala da veliki broj građana smatra da, ako je ruska vakcina efikasna, treba je nabaviti, ali ko za bilo šta, osim na izborima, pita narod. Ministar zdravlja Ukrajine Maksim Stepanov je 13. oktobra kazao da smatra da, ako Svetska zdravstvena organizacija smatra da je ruska vakcina dobra, treba je nabaviti kao i sve ostale. Ali, već sledećeg dana, isti ministar je demantovao sebe rekavši da Ukrajina neće kupiti ,,Sputnik V" ni u kakvoj situaciji. Zašto je Stepanov promenio stav brzo se saznalo. NJega je na večeru pozvala američka otpravnica poslova Kristina Kvin i objasnila mu da ne treba nabavljati ,,Sputnik V". Komentari građana Ukrajine bili su puni gneva, a mnogi su ponavljali istu rečenicu: Vidi se ko zapravo vlada Ukrajinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OPŠTA PANIKA NA POZNATOM SRPSKOM LETOVALIŠTU: Pogledajte horor scenu iz Grčke (VIDEO)