GLOBA ZA POTVRDU NEVINOSTI: Francuska podržala zakon protiv separatizma

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

18. 02. 2021. u 20:51

LEKARI u Francuskoj više neće smeti da izdaju devojkama potvrde o nevinosti, pod pretnjom kazne od godinu dana zatvora i 15.000 evra globe.

ГЛОБА ЗА ПОТВРДУ НЕВИНОСТИ: Француска подржала закон против сепаратизма

Foto AP

To je jedna od stavki Zakona o separatizmu, kome su "zeleno svetlo" dali poslanici narodne skupštine, a kojim vlasti žele da stanu na kraj zatvaranju određenih religioznih zajednica u svoje krugove, čija se pravila življenja kose s republikanskom tradicijom.

Usvajanje ovog zakona lično je inicirao predsednik Emanuel Makron, naročito posle terorističkog napada kada je profesoru Samjuelu Patiju džihadista odrubio glavu. Zakon između ostalog predviđa niz mera kojima se obezbeđuje neutralnost javnih službi, vodi borba protiv širenja mržnje preko interneta, kontroliše rad udruženja i zahteva transparentno finansiranje verskih objekata. Onemogućuje se i ispisivanje dece iz škola pod izgovorom da će ih podučavati roditelji, dok mališani, u stvari, pohađaju privatne religijske kurseve po kućama. Pojačava se i borba protiv poligamije i prisilnih venčanja.

Postavilo se, s novim zakonom, i pitanje rekonstrukcije himena, koje neke devojke, iz religioznih razloga, pred udaju traže od lekara. Već ima lekara koji ističu da su vlasti pobrkale pojam separatizma s ličnim zahtevima mladih žena koje imaju pravo da upravljaju svojim telom, kao što neke starije, recimo, zatežu lice, uz poruku da će to nastaviti da rade, čak i ako im preti kazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta