SKANDAL U PERUU: Skoro 500 funkcionera zloupotrebilo položaj da bi primilo vakcinu preko reda

Tanjug

16. 02. 2021. u 12:41

PREDSEDNIK Perua Francisko Sagasti saopštio je da je 487 zvaničnika, uključujući bivše ministarke spoljnih poslova i zdravlja, iskoristilo svoje privilegovane položaje kako bi se tajno vakcinisalo protiv kovida 19 pre nego što je to bilo previđeno državnim planom imunizacije, prenosi Rojters.

СКАНДАЛ У ПЕРУУ: Скоро 500 функционера злоупотребило положај да би примило вакцину преко реда

Foto: EPA

Agencija navodi da je privremeni predsednik Sagasti rekao u televizijskom obraćanju da su imena funkcionera predata tužilaštvu i da ti ljudi nisu obavljali svoju dužnost javnih službenika u skladu sa zakonom.

Otkrića tajnih imunizacija kineskom vakcinom Sinofarm koju je vlada prioriteno namenila zdravstvenim radnicima stvorila je veliko nezadovljstvo među njima , ali je i dodatno narušila ugled bivšeg predsednika Martina Vikare, koji je potvrdio da su on i dvoje članova njegove porodice vakcinisani pre njegove smene u novembru zbog optužbi za korupciju.

Rojters navodi da su ministarka spoljnih poslova Perua Elizabeta Astete kao i ministarka zdravlja Pilar Maceti i dva potpredsednika vlade bili prinuđeni da zbog tajne vakcinacije podnesu ostavku poslednjih dana.

Astete je u nedelju u pismu ostavke priznala da je tajno primila vakcinu krajem januara, i dodala da nije mogla sebi da dozvoli luksuz da se razboli, što je razbesnelo mnoge Peruance.

Agencija navodi da je ministarka zdravlja Maceti gotovo imala status lokalne heroine zbog svoje borbe protiv virusa, a mnogi su bili šokirani jer je njeno priznanje u petak da je dobila vakcinu usledilo samo nekoliko dana nakon što je na konferenciji s predsednikom uveravala da će biti imunizovana tek nakon što svi koji rade u sistemu zdravstva budu vakcinisani.

- Kapetan poslednji napušta brod. Mi koji smo na čelu institucija moramo da damo primer i sačekamo svoj red - rekla je tada Maceti, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)