LEDENI TALAS U TEKSASU: Proglašeno vanredno stanje, četiri miliona bez struje, zatvoreni aerodromi (FOTO)

Tanjug

16. 02. 2021. u 12:23

ЛЕДЕНИ ТАЛАС У ТЕКСАСУ: Проглашено ванредно стање, четири милиона без струје, затворени аеродроми (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

NAJMANJE jedna osoba je umrla, a više od četiri miliona ljudi je ostalo bez struje u američkoj saveznoj državi Teksas nakon što su ekstremno niske temperature primorale državnog operatora električne mreže (ERCOT) da uvede isključenja zbog veće potrebe za strujom, prenosi Rojters.

„Sumnja se da je uzrok smrti jedne osobe izloženost ekstremno niskim temperaturama“ saopštio je danas šef policije Hjustona Arturo Akevedo na Tviteru, navodi agencija.

Rojters prenosi da je američki predsednik DŽo Bajden proglasio juče vanrednu situaciju i uputio saveznu pomoć Teksasu, gde su se temperature poslednjih dana kretale od minus 2 do minus 22 stepena Celzijusa.

Međunarodni aerodrom „DŽordž Buš“ u Hjustonu saopštio je da će ostati zatvoren do 13 časova danas, dok je drugi po veličini aerodrom „Hobi“ prestao sa radom do utorka zbog nevremena.

Sajt „PowerOutage.us“ , koji prati nestanke struje, saopštio je da je 4.113.701 korisnika u Teksasu jutros rano ostalo bez električne energije

"Kontrolisani prekidi nastaviće se danas, možda i sutra", rekao je konferenciji za štampu Den Vudfin, direktor u ERCOT-u, prenosi agencija.

Rojters saopštava da je hladnoća koja je zahvatila Teksas stigla i do severnog dela susednog Meksika, gde su vlasti rekle da je 4,7 miliona korisnika ostalo bez struje juče, a da je danas oko podneva usluga vraćena za gotovo 2,6 miliona njih.

Osim Teksasa, i u drugim delovima SAD zabeleženo je veoma hladno vreme tokom trodnevnog prazničnog vikenda, a očekuje se da će se hladan talas zadržati do kraja nedelje donoseći još snega, leda i susnežice u Teksas, Kentaki, a zatim preko Vašingtona do NJujorka, NJu DŽersija i Bostona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)