LEDENI TALAS U TEKSASU: Proglašeno vanredno stanje, četiri miliona bez struje, zatvoreni aerodromi (FOTO)

Tanjug

16. 02. 2021. u 12:23

NAJMANjE jedna osoba je umrla, a više od četiri miliona ljudi je ostalo bez struje u američkoj saveznoj državi Teksas nakon što su ekstremno niske temperature primorale državnog operatora električne mreže (ERCOT) da uvede isključenja zbog veće potrebe za strujom, prenosi Rojters.

ЛЕДЕНИ ТАЛАС У ТЕКСАСУ: Проглашено ванредно стање, четири милиона без струје, затворени аеродроми (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

„Sumnja se da je uzrok smrti jedne osobe izloženost ekstremno niskim temperaturama“ saopštio je danas šef policije Hjustona Arturo Akevedo na Tviteru, navodi agencija.

Rojters prenosi da je američki predsednik Džo Bajden proglasio juče vanrednu situaciju i uputio saveznu pomoć Teksasu, gde su se temperature poslednjih dana kretale od minus 2 do minus 22 stepena Celzijusa.

Međunarodni aerodrom „Džordž Buš“ u Hjustonu saopštio je da će ostati zatvoren do 13 časova danas, dok je drugi po veličini aerodrom „Hobi“ prestao sa radom do utorka zbog nevremena.

Sajt „PowerOutage.us“ , koji prati nestanke struje, saopštio je da je 4.113.701 korisnika u Teksasu jutros rano ostalo bez električne energije

"Kontrolisani prekidi nastaviće se danas, možda i sutra", rekao je konferenciji za štampu Den Vudfin, direktor u ERCOT-u, prenosi agencija.

Rojters saopštava da je hladnoća koja je zahvatila Teksas stigla i do severnog dela susednog Meksika, gde su vlasti rekle da je 4,7 miliona korisnika ostalo bez struje juče, a da je danas oko podneva usluga vraćena za gotovo 2,6 miliona njih.

Osim Teksasa, i u drugim delovima SAD zabeleženo je veoma hladno vreme tokom trodnevnog prazničnog vikenda, a očekuje se da će se hladan talas zadržati do kraja nedelje donoseći još snega, leda i susnežice u Teksas, Kentaki, a zatim preko Vašingtona do Njujorka, Nju Džersija i Bostona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi