PLANIRANJE TERORISTIČKOG NAPADA: Nemačka optužila pet državljana Tadžikistana zbog članstva u "Islamskoj državi"

Tanjug

15. 02. 2021. u 13:59

SAVEZNO tužilaštvo u Nemačkoj saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv pet tadžikistanskih državljana zbog članstva u terorističkoj organizaciji „Islamska država“ (ID) i pripreme terorističkog nasilja kroz prikupljanje sredstava i regrutovanje ljudi za napade.

ПЛАНИРАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА: Немачка оптужила пет држављана Таџикистана због чланства у Исламској држави

Foto: Vikipedija

Jedan od optuženih, identifikovan kao Aziz B, osumnjičen je da je imao blizak kontakt sa dvojicom visokih lidera ID u Avganistanu i da je upravljao terorističkom mrežom na ruskom i tadžikistanskom jeziku za širenje propagande organizacije, navodi se u saopštenju tužilaštva, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se petorica osumnjičenih, koji su uhapšeni prošle godine, sumnjiče da pripadaju ćeliji ID u zapadnoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, čiji su pripadnici imali uputstva i materijal za izgradnju bombi i planiranje napada u Nemačkoj.

U saopštenju se navodi i da su oni trenirali „Pejntbol“ kako bi poboljšali svoje vojne veštine i taktike, a veruje se da su neki od pripadnika ove grupe imali kontakt sa islamističkim teroristom, koji je prošle godine u Beču ubio četiri osobe.

Tužilaštvo navodi da je ova mreža prikupljala sredstva za operacije „Islamske države“ i regrutovala potencijalne militante, a da je imala važnu ulogu u radikalizaciji čoveka koji je uleteo vozilom u masu u švedskom glavnom gradu Stokholmu 2017. godine, i ubio četiri osobe, a povredio još 15.

Prošle nedelje danska policija je saopštila da je uhapsila 13 osoba, dok je nemačka policija uhapsila još jednu, zbog sumnje da su pokušali da naprave eksploziv i izvedu terorističke napade u ovim zemljama, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina