TRAŽI SE KAZNA ZA TRAMPA: Demokrate završile iznošenje dokaza za opoziv bivšeg predsednika SAD

D. SAVIĆ

13. 02. 2021. u 07:50

UPAD na Kapitol hil bio je smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

ТРАЖИ СЕ  КАЗНА ЗА  ТРАМПА: Демократе завршиле изношење доказа за опозив бившег председника САД

Foto AP

U američkom Senatu su demokrate ovim zaključkom okončale dvodnevno iznošenje dokaza na suđenju za opoziv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Dok su, istovremeno, naglašavali da su sledbenici bivšeg šefa Bele kuće koji su jurišom na Kongres 6. januara verovali da slede "predsednikova naređenja" da bi zaustavili proglašenje pobede Džoa Bajdena, na scenu su juče stupili Trampovi advokati. Njihova odbrana se svodila na tvrdnju da se radi o političkom procesu u kome se Trampu, zapravo, osporava pravo na govor u kome, kažu, nije bilo ni traga pozivu na nasilje. Oni tvrde i da je suđenje za opoziv već bivšeg šefa države neustavno.

Poslednjeg dana suđenja demokratski tužioci su kao dokaz upravo isticali javna uputstva koja je Tramp davao pristalicama u nedeljama pre napada i u govoru na sam dan, posle koga se rulja uputila ka Kongresu. Na prikazanim snimcima učesnici upada su objavili da "sve to rade za Trampa". Senator iz Merilenda Džejmi Raskin je ukazivao da je Tramp ohrabrivao i odobravao nasilje demonstranata i ranije.

Oprez Članovi Nacionalne garde ispred Kapitola tokom suđenja, Foto AP

- Svi ljudi koji su uhapšeni i protiv kojih je podignuta optužnica posle nereda, moraju da odgovaraju za svoje postupke. Njihov lider Donald Tramp, koji ih je podstakao, mora da odgovara takođe - rekla je Dajana Deget, pristalica opoziva.

UKINUT "NEOPRAVDANI" ZID

BAJDEN je ukinuo dekret Trampa o vanrednom stanju na granici sa Meksikom, kako bi obezbedio finansiranje izgradnje zida. Bajden je obavestio Kongres da je Trampova odluka bila "neopravdana", da se novac poreskih obveznika više neće trošiti na taj zid i da se obustave radovi. Na granici dugoj 3.145 kilometara, u Trampovom mandatu izgrađeno je 720 kilometara zida, za šta je potrošeno čak 25 milijardi dolara.

Suđenje bi moglo da se okonča ovog vikenda, a glasanje održi u ponedeljak. Da bi Tramp bio opozvan potrebni su glasovi dve trećine od 100 senatora. Glasovima 50 demokrata trebalo bi, stoga, da se pridruži 17 republikanaca, što je malo verovatno s obzirom na to da je većina konzervativnih senatora uz Trampa.

Tramp je tokom procesa boravio na Floridi, odakle se nije oglašavao, a ranije je najavio da neće ni da svedoči u Senatu. Ipak, proces za njegov opoziv praćen je visokim merama bezbednosti. Reč je o istorijskom događaju, jer je Tramp jedini američki predsednik protiv koga je dva puta pokrenut opoziv, i to drugi put posle napuštanja Bele kuće. Do sada, međutim, nijedan predsednik SAD nije opozvan u Senatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja