NOVI UDAR "DUBOKE DRŽAVE": Senat danas odlučuje o sudbini Trampa

Novosti online

09. 02. 2021. u 07:30

ZBOG navodnog podsticanja na pobunu svojih pristalica koji su upali u Kongres pre nešto više od mesec dana i pogibije pet ljudi u neredima, Donald Tramp je opozvan u Predstavničkom domu, a od danas tu rezoluciju, odnosno "optužnicu", razmatra i Senat.

НОВИ УДАР ДУБОКЕ ДРЖАВЕ: Сенат данас одлучује о судбини Трампа

Donald Tramp / Foto AP

Proces u Senatu nije pravni, iako se naziva suđenjem, već je reč o političkom procesu. Kazna za predsednika kojeg Senat proglasi krivim je smenjivanje, a kako Tramp više nije predsednik, spominje se moguća zabrana kandidature u budućnosti.

Vreme od četiri sata će ravnomerno biti raspoređeno između menadžera impičmenta i savetnika Donalda Trampa da predstave argumente vezano za ustavnost suđenja.

Senat će potom glasati o tome da li ima jurisdikciju da "sudi" bivšem predsedniku i ako prosta većina glasa za (kao što se očekuje), suđenje će biti nastavljeno.

Počev od srede u podne, obe strane imaće po 16 sati da predstave svoj slučaj. Svaka strana mora da iskoristi svoje vreme tokom ne više od dva dana i svaki dan ne duže od osam sati. Posle obe prezentacije, senatori će imati četiri sata da ispitaju obe strane.

Advokati Donalda Trampa tvrde da su pristalice bivšeg američkog predsednika svojevoljno napale Kongres 6. januara, a ne po nalogu Trampa, pokazuju dokumenti objavljeni u ponedeljak.

Optužen je za "podsticanje pobune" tokom obraćanja pristalicama u Vašingtonu. Rekao je da neće svedočiti.

Petoro ljudi, uključujući policajca, poginulo je u napadu Trampovih pristalica na Kongres, a političari i osoblje bili su prisiljeni da se sakriju.

Ukratko, menadžeri impičmenta predvođeni demokratama rekli su da je Trampovo podsticanje na pobunu najteži ustavni zločin koji je ikada počinio jedan predsednik, preneo je Rojters.

Tramp je optužen da je podstakao svoje pristalice da nasilno upadnu u američki Kapitol 6. januara.

Advokati bivšeg predsednika tvrde da dokumenti FBI-a otkrivaju da je pobuna planirana danima unapred što znači da Tramp nije mogao podsticati rulju na nasilje 6. januara.

Tramp je u svom govoru tog dana ponovio tvrdnje o izbornoj prevari i podsicao pristalice da marširaju do Kapitola i "zaustave krađu", "pokažu snagu" i da se "vraški bore". Nemiri su prekinuli formalnu potvrdu Bajdenove pobede u Kongresu.

Advokati tvrde da je koristio termin "borba" u "figurativnom smislu" koje se "ne može protumačiti kao podsticanje nasilja".

- Iz njegovog govora izostala je ikakva referenca na podsticanje pobune, krivičnog dela ili bilo kakvog fizičkog nasilja - naveli su.

Dan uoči suđenja u Senatu, tim bivšeg republikanskog predsednika napao je demokrate i ponovo doveo u pitanje ustavnost celog postupka.

Advokati smatraju da za dosad neviđeno drugo suđenje jednom predsedniku nema nikakvog temelja.

- Suđenje je "drski politički čin" Demokratske stranke kako bi se "utišao politički protivnik - napisali su advokati.

(Guardian)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)