ITALIJANI ZAHTEVAJU RUSKU VAKCINU: Vlada Lombardije traži da e dozvoli upotreba Sputnjika Ve

Tanjug

08. 02. 2021. u 11:08

NAKON pozitivnih napisa u italijanskim medijima i mišljenja stručnjaka o ruskoj vakcini Sputnjik V, odbornik u regionalnoj vladi Lombardije, italijanske provincije koja je industrijski najrazvijeniji deo Italije, Leticija Morati zatražila je od Ministarstva da dozvoli upotrebu te vakcine u Italiji.

ИТАЛИЈАНИ ЗАХТЕВАЈУ РУСКУ ВАКЦИНУ: Влада Ломбардије тражи да е дозволи употреба Спутњика Ве

Foto: Profil.ru

Kako je prenela agencija Agi, virolog poznate milanske bolnice “Sako”, Džulijano Rizardini je tim povodom izjavio da je ruska vakcina dobra i da je njena efikasnost u odbrani od zaraze 92 odsto.

Pozitivni napisi o vakcini “Sputnik V” su se pojavili u italijanskim medijima nakon što je engleska naučna revija “The Lancet” objavila pozitivnu recenziju ruskog leka.

Za sada u Italiji se koriste samo dve vakcine američkog proizvodžača “Fajzer” i englesko-švedske kompanije “AstraZeneka”.

U oba slučaja Italija je kao deo zajedničkog programa Evropske unije unapred potpisala ugovor o nabavci vakcina i finansirala je istraživanje i raspodelu.

Međutim, od kraja decembra kada je počela i zvanična distribucija leka, oba proizvodžača su prekršila ugovorne obaveze i drastično smanjile isporuku dogovorenih količina anti-kovid vakcine.

To je u Italiji prouzrokovalo kašnjenje vladinog programa masovne vakcinacije od 1,5 do dva meseca.

Severna regija Lombardija je bila epicentar prvog talasa pandemije kovida19, a od početka širenja zaraze uvek je na prvom mestu među regijama po dnevnom broju novozaraženih koji ne pada ispod hiljadu slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024