PEKING ODOBRIO JOŠ JEDNU VAKCINU: "Koronavak" stiže iz "Sinovaka" i može da se koristi kod svih starosnih grupa

Srna

06. 02. 2021. u 22:12

KINA je odobrila drugu vakcinu protiv virusa korona "koronavak" kompanije "Sinovak", saopšteno je danas iz ove kompanije, uz napomenu da je reč o uslovnom odobrenju.

ПЕКИНГ ОДОБРИО ЈОШ ЈЕДНУ ВАКЦИНУ: Коронавак стиже из Синовака и може да се користи код свих старосних група

Foto: Ilustracija AP Photo/Xinhua

Vakcina je već testirana među ključnim grupama sa većim rizikom od izloženosti virusu korona, ali današnje odobrenje omogućava njenu primenu u široj populaciji.

Uslovno odobrenje pomaže da se lekovi za hitnu upotrebu lakše puste na tržište u slučajevima da klinička ispitivanja tek treba da zadovolje uobičajene standarde, ali ukazuju da će terapije funkcionisati.

Iz "Sinovaka" su saopštili da je odobrenje usledilo nakon više domaćih i stranih testiranja vakcine u zemljama kao što su Brazil i Turska, iako "efikasnost i bezbednost još treba da se potvrde".

"Sinovak" navodi da su testovi u Brazilu pokazali 50-procentnu efikasnost u sprečavanju infekcije i 80-procentnu efikasnost u sprečavanju slučajeva koja zahtevaju medicinsku intervenciju.

- Rezultati pokazuju da vakcina ima dobar bezbednosni i imunogeni efekat na ljude svih starosnih grupa - navodi se u saopštenju.

Druga kineska farmaceutska kompanija "Sinofarm" slično odobrenje dobila je u decembru za plasiranje svoje vakcine na tržištu.

Kina namerava da vakciniše 50 miliona ljudi pre početka lunarne nove godine sredinom februara, navodi AFP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave