RUSKI SENATOR O PROTERIVANJU DIPLOMATA: "Dobra lekcija ostalima - ohladiće vruće glave!"

Novosti onlajn

05. 02. 2021. u 21:16

РУСКИ СЕНАТОР О ПРОТЕРИВАЊУ ДИПЛОМАТА: Добра лекција осталима - охладиће вруће главе!

Foto D. Dozet

PROTERIVANJE diplomata koji su učestvovali u neodobrenim protestima u Rusiji poslužiće kao dobra lekcija ostalima, rekao je Sputnjiku zamenik predsednika Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Vladimir DŽabarov.

- Vrlo dobro, to će ohladiti 'vruće glave' i poslužiće drugima kao dobra lekcija - rekao je DŽabarov.

Takođe je istakao da će biti „potpuno nezakonito“ ukoliko druge zemlje donesu odluku o recipročnom odgovoru na proterivanje diplomata.

- Diplomate, protiv kojih je Ministarstvo spoljnih poslova donelo odluku o proterivanju, otvoreno su se mešali u unutrašnje poslove Rusije. Naše diplomate nikada se nisu mešale u unutrašnje poslove drugih zemalja - rekao je ruski senator.

Nešto ranije je saopšteno da je Rusija proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Kako se navodi, te diplomate će uskoro napustiti teritoriju Ruske Federacije. Istovremeno, Rusija je izrazila protest ambasadoru Švedske i privremenim poverenicima poslova poljske i nemačke ambasade zbog učešća u neodobrenim akcijama.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

 Neodobrene akcije u znak podrške Navaljnom održane su 23. i 31. januara u različitim gradovima Rusije. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)