OŠTAR POTEZ MOSKVE: Rusija proterala nemačkog, poljskog i švedskog diplomatu zbog učešća u neodobrenim protestima

Novosti onlajn

05. 02. 2021. u 17:21

RUSIJA je proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

ОШТАР ПОТЕЗ МОСКВЕ: Русија протерала немачког, пољског и шведског дипломату због учешћа у неодобреним протестима

Foto: EPA

Kako se navodi, te diplomate će uskoro napustiti teritoriju Ruske Federacije. Istovremeno, Rusija je izrazila protest ambasadoru Švedske i privremenim poverenicima poslova poljske i nemačke ambasade zbog učešća u neodobrenim akcijama.

Upravo zbog toga su oni i morali da dođu u Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor, dodaje se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

Prethodno je ovu informaciju objavio portal „EU obzerver“, pozivajući se na svoje izvore u Evropskoj uniji, koji je naveo da su diplomate proterane za vreme pres-konferencije šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Moskvi.

Podsetimo, Borelj se nalazi u zvaničnoj poseti Moskvi, što je ujedno i prva njegova poseta ruskoj prestonici od 2017. godine.

Ranije je izvor iz Moskve saopštio novinarima da je švedski diplomata 23. januara učestvovao u neodobrenim protestima u Sankt Peterburgu. Iz švedske ambasade je saopšteno da je on samo posmatrao proteste.

Neodobreni protesti u znak podrške Navaljnom održani su u nekoliko ruskih gradova 23. i 31. januara, uprkos mnogobrojnim upozorenjima vlasti.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sredoje

08.02.2021. 11:51

Господо новинари: ред је да своје читаоце извештавате ИСТИНИТО. Наводите неку нову судску 'odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora'. То није истина. Наваљни је био осуђен казном затвора од 3,5 година УСЛОВНО на осам година. Услов се сводио на то да се суду јавља на сваких 15 дана како би тиме доказао да није побегао. Он је то прекршио. Пошто је то прекршио, онда је ПРЕСУДА о казни затвором постала ВАЖЕЋА те је упућен на њено издржавање. То знамо и ми правно 'неписмени'. Нико нормалан не може да верује да то Наваљни није знао. Ради се само о томе да се по налогу ментора са Запада ОСИЛИО. Дакле, не ради се ни о каквој НОВОЈ одлуци суда, ради се о спровођењу СТАРЕ одлуке суда.