NAVALJNI BRUTALNO VREĐAO ČUVENOG VETERANA: Starca koji je ratovao protiv Hitlera nazvao izdajnikom i sramotom!

Novosti online

05. 02. 2021. u 10:58

RUSKI bloger i opozicionar Aleksej Navaljni izveden je ponovo pred sud, ovog puta zbog klevete na račun veterana Drugog svetskog rata. On je odbacio krivicu i rekao da veterana ne poznaje.

НАВАЉНИ БРУТАЛНО ВРЕЂАО ЧУВЕНОГ ВЕТЕРАНА: Старца који је ратовао против Хитлера назвао издајником и срамотом!

Foto: Pres služba suda

Proces se vodi zbog njegovih komentara na video u kojem veteran Ignat Artmenko izražava podršku izmenama Ustava Rusije.

Tokom ročišta Navaljni je izjavio da uopšte nije upoznat s materijalom u vezi s ovim slučajem i da mu je potrebno vreme da se upozna.

Iako su u sudu konstatovali da je za to imao dovoljno vremena od avgusta, izašlo mu se u susret i bila je određena je jednočasovna pauza. U međuvremenu, saslušanje je nastavljeno.

Sudija je opomenula Navaljnog u trenutku kada je uzeo reč a bio je red na veterana da govori.

NOVO SUĐENJE NAVALJNOM

Opozicionaru Alekseju Navaljnom danas će se održati novo suđenje u Moskvi. NJega je tužio za klevetu veteran otadžbinskog rata Ignjat Artjomenko (95) koga je Navaljni nazvao izdajnikom, lakejom i sramotom jer je podržao preko TV promenu ustava kojom  se omogućava Putinu da i nakon 2024. godine učestvuje u predsedničkim izborima.

Veteran učestvuje u procesu putem video-linka, a Navaljni je sve vreme insistirao da veteran skine epidemiološku masku s lica.

Advokati Navaljnog su tražili da se iz sale udalje svi mediji, saradnici Federalne službe sudskih izvršitelja i straža.

Ročištu prisustvuju i predstavnici britanske i francuske ambasade u Moskvi.

Tim povodom oglasilo se rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Pozdravljamo želju britanske, francuske i drugih ambasada da pred sudom podrže veterana Drugog svetskog rata - poručili su u Ministarstvu.

Sud je u avgustu doneo odluku da privremeno obustavi ovaj proces zbog bolesti Navaljnog, koji se tada nalazio u Nemačkoj.

On se 17. januara vratio u Rusiju i tada je na aerodromu u Moksvi uhapšen jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije.

On je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. 

Nakon toga njegove pristalice su organizovale neodobrene proteste u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

U međuvremenu, Moskovski sud je doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude zatražile od Rusije da opozicionar bude oslobođen.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da prisustvo diplomata u sudu predstavlja politički gest, mešanje u unutrašnje stvari Rusije, kao i da je Zapad tako sam raskrinkao svoje pokušaje obuzdavanja Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)