TRIJUMVIRAT PROTIV RUSIJE: Ukrajina, Moldavija i Gruzija nameravaju da formiraju vojni savez

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 02. 2021. u 23:11

FORMIRANJE trojnog vojnog saveza Ukrajine, Moldavije i Gruzije dobilo je podršku Vašingtona, a analitičari veruju da će glavni sponzori tog saveza biti SAD, Turska, Velika Britanija, najverovatnije i Rumunija.

ТРИЈУМВИРАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Украјина, Молдавија и Грузија намеравају да формирају војни савез

Ukrajinska vojska / Arhiva

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba kazao je da je u prvom telefonskom razgovoru sa novim američkom državnom sekretarom Tonijem Blinkenom dogovoreno da se podigne nivo odnosa dveju zemalja.

Ukrajinski ministar Kuleba je kazao državnom sekretaru SAD Blinkenu da Vašington može da računa na Ukrajinu kao pouzdanog partnera u sredozemnom regionu i centralnoj Evropi. Blinken je obećao Ukrajini i dalje ekonomsku i vojnu pomoć, a takođe i drugim bivšim sovjetskim republikama "koje trpe agresiju Rusije".

Zvanično, do sada nije potpisan nikakav dokument o stvaranju saveza Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali analitičari kažu da se to posle najave Dmitrija Blinkena može očekivati uskoro. Vojni analitičari u Moskvi objašnjavaju da novi trojni savez ima za cilj da, uz podršku SAD i NATO, vodi koordinisane akcije protiv Rusije. Jačanjem ukrajinske armije računa se i na moguću vojnu intervenciju u Donbasu.

Ono što je izvesno jeste da sve tri zemlje žele da postanu članice NATO.

Tako je nova predsednica Moldavije Maja Sandu u predizbornoj kampanji kazala da želi da njena zemlja postane članica Alijanse. Ona insistira i da iz Pridnjestrovlja odu ruski mirotvorci i da na njihovo mesto dođu predstavnici Zapada.

Što se tiče Ukrajine i Gruzije, one su poslednjih godina ojačale vojnu saradnju i ekonomske veze sa NATO i lani je potpisan plan o vojnoj saradnji, a njihovi predstavnici učestvuju na vežbama u Crnom moru sa predstavnicima NATO-a.

Uz to Gruzija ima dobru vojnu infrastrukturu nasleđenu od SSSR-a. Saveznički odnos prema SAD i NATO, Gruzija i Ukrajina pokazuju tako što njihovu teritoriju preleću i približavaju se ruskim granicama američki špijunski avioni. Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili već je predlagao Amerikancima da koriste vojne aerodrome "Senaki" i "Vazijani" u Gruziji.

Ranije se govorilo da će Velika Britanija pomoći Ukrajini ne samo u pripremi marinaca već i u gradnji morskih vojnih baza na obali Crnog i Azovskog mora, ali zasad osim obećanja nema ničega konkretnog. Što se tiče Turske, ona će ojačati ukrajinski vojni potencijal zajednčkim vojnim industrijskim objektima, kao i prodajom vojnih brodova, kao i najnovijim modelima bespilotnih letilica "bajraktar".

VEĆ VIĐENO

PRE dvadeset godina uz podršku SAD bio je formiran na postsovjetskom prostranstvu savez GUUAM, u koji su ušli Gruzija, Ukrajina, Uzbekistan, Azerbejdžan i Moldavija. Ali neki poseban rezultat nije postignut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Pantagruel

05.02.2021. 06:14

Ништа то није ново. Само се рециклира стара идеја из Клинтоновог доба о групи земаља "ГУАМ" (Грузија, Украјина, Азербејџан и Молдавија) које ће као посредници НАТО и ЕУ бити коришћене за о "обуздавање " Русије". Азербејџан је у међувремену испао из игре, јер због најновијег развоја ситуације у Нагорно Карабаху и улоге коју је Русија тамо наметнула својом мировном мисијом, више не сме отворено да јој се замера и неће то смети неко дуже време.

Novi

05.02.2021. 10:51

Na vlast u Americi su ponovo oni koji su osmislili i vodili ratove kod nas devedesetih u Iraku, Libiji, Jemenu, Siriji itd. Zato su bili protiv Trampa. Da li su se opametili ili ne videćemo uskoro.

KIR SRBIN

05.02.2021. 10:54

И онда је извиђачко диверзантски одред "Васток" Рамзана Кадирова демонтирао 2-гу и 4- бригаду грузијске војске и заробио им команде и запленио сву документацију на командим местима 2008-ме године, а Југозападни војни округ растурио 1-ву и 2-гу оклопно-мехаанизирану (усташко-германски назив, као неки "гренадири") бригаду украјинске војске код Дебаљцева 2015-те. Шта мислите шта ли ће бити 2022-ге? Ето Руса опет у Берлину.

buki

05.02.2021. 11:30

Trijumvirat dobio podršku Vašingtona?!? Smešno, trijumvirat je i osnovan u Vašingtonu, a Moldavija, Ukrajina i Gruzija su samo lutke na koncu (marionete). Kad SAD ispusti konce, lutke padaju na pod i bauljajući traže pomoć od komšijske Rusije.

Tajfun

05.02.2021. 17:00

Ama savez iz snova.Boranija savez.Rusini je potrebno 24 sata da od tog Trojnog pakta napravi Nulti pakt.A ove klenove neka samo huskaju i lazno obecavaju Englezi.Turke i Ameri a dole ce stici osetice na svojoj kozi.Na kraju pametan se uci na tudjim greskama a kreten na svojim.

Rašo

05.02.2021. 18:43

Могу политичари да створе формалне организације какве им је воља. Питање је само где ће наћи по десет припадника своје дтжаве спремних да ураде било шта од онога што они причају?