MOSKVU APELI NE INTERESUJU: Rusija se našla pod navalom osuda sa zapada zbog presude Alekseju Navaljnom

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

03. 02. 2021. u 22:32

PRISTALICE opozicionara Alekseja Navaljnog u utorak uveče posle izricanja presude, nezadovoljni odlukom suda, izašli su na ulice Moskve i Sankt Peterburga u znak protesta. Žešćih sukoba nije bilo, iako je policija samo u Moskvi zadržala 1.145 osoba, a u Sankt Peterburgu 246 je privedenih.

МОСКВУ АПЕЛИ НЕ ИНТЕРЕСУЈУ: Русија се нашла под навалом осуда са запада због пресуде Алексеју Наваљном

Foto Tanjug/AP

Manji broj pristalica Navaljnog uhapšen je u Omsku, Čeljabinsku, Krasnodaru...

Avokati Navaljnog su najavili žalbu na sudsku odluku da se njegova uslovna kazna od 3,5 godine pretvori u kaznu zatvora. Navaljni je jedno vreme proveo u kućnom pritvoru, ono će mu se odbiti od zatvorske kazne pa će u "koloniji opšteg režima" provesti dve godine i osam meseci.

TIHANOVSKA

Lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekla da između nje i Alekseja Navaljnog postoji velika razlika jer je "Navaljni odavno političar a mene je u tu situaciju dovela sudbina". Tihanovska smatra da može da učini mnogo više za Belorusiju kada se nalazi u inostranstvu.

Privođenje akcija policije na Crvenom trgu u Moskvi, Foto Tanjug/AP

Pres sekretarka suda Uljana Solopova tvrdi da nikada nije bilo toliko stranih diplomata u sudnici, pogotovo kada je optužen bio neki ruski građanin. Pred sudom su bili parkirani automobili sa registarskim tablicama diplomata iz Velike Britanije, Bugarske, Švajcarske, Austrije, Poljske i još nekoliko država.

PUTIN NE KOMENTARIŠE

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u sredu da ne zna kakav je stav predsednika Putina o sudskoj presudi Alekseju Navaljnom. Peskov je objasnio da Kremlj tradicionalno ne komentariše sudske odluke. A na pitanje ima li sličnosti između protesta u Rusiji i Belorusiji, Peskov je kazao da postoji sličnost o tome kako deluju provokatori, a što se tiče ostalog, Belorusija i Rusija su različite zemlje sa različitom situacijom.

Posle čitanja presude, usledila je brza reakcija zapadnih zemalja sa istom porukom i pozivom da se oslobodi Aleksej Navaljni. Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas smatra da je presuda žestoka i da je udarac po ljudskim pravima, dok je vlada u Berlinu saopštila da se, posle svega, ne može isključiti uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

Foto Tanjug/AP

I ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab je apelovao da se Navaljni, kao i svi demonstranti, oslobodi. Predsednik Francuske Emanuel Makron je takođe pozvao ruske vlasti da puste Navaljnog na slobodu.

Tokom dana i SAD i Evropska unija pozvale su Moskvu da hitno oslobodi Navaljnog. A iz kancelarije za ljudska prava UN je izraženo zaprepašćenje presudom i upućen zahtev za oslobađanje i njega i svih uhapšenih demonstranata. Podseća se i da je Evropski sud za ljudska prava presudu Navaljnom iz 2014. godine proglasio "pristrasnom, nefer i nerazumnom".

Iz Moskve su kratko poručili Zapadu da se ne meša u unutrašnje poslove Rusije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna