BOMBARDERI SAD U NORVEŠKOJ: Pritisak koji Rusi razumeju

Novosti online

03. 02. 2021. u 21:08

AMERIČKO ratno vazduhoplovstvo rasporediće narednih nedelja u Norveškoj četiri bombardera B-1 i 200 pilota kako bi izvršili „pritisak“ na Rusiju, piše „Forbs“.

БОМБАРДЕРИ САД У НОРВЕШКОЈ: Притисак који Руси разумеју

Foto: USAF tviter

Naime, vojnici će održati prvu vojnu vežbu koristeći avione tog tipa. U članku se ističe da će avioni poleteti sa vazduhoplovne baze u Teksasu i da će biti bazirani na vojnom aerodromu u centralnom delu Norveške gde se takođe nalaze lovački avioni F-35.

Američki novinari očekuju da će bombarderi i lovci učestvovati u vojnim vežbama koje će trajati nekoliko sedmica, zajedno za flotom i kopnenim snagama severnih članica NATO-a. Ističe se da je poenta predstojeće vojne misija je jasna.

„Izvršiti pritisak na Ruse metodama koje oni razumeju“, rekao je vojni ekspert DŽeri Hendriks.

Norveški vojni stručnjak Turmud Hejer smatra da je Norveška strateški važna teritorija na prvoj liniji odbrane SAD na krajnjem severu.

Prema njegovim rečima, Norveška je aktivno uključena u „suparništvo Rusije i SAD“, a ukoliko sukob dve super sile izmakne kontroli, Norveška će postati „bojno polje“ između Vašingtona i Moskve, uveren je Hejer.

Ranije su mediji pisali da će SAD u februaru rasporediti svoje bombardere u vojnoj bazi u Norveškoj. Međutim, ta informacija nije zvanično potvrđena.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)