NORVEŽANI STRAHUJU OD SUKOBA SAD I RUSIJE: Hoće li bojno polje dve super sile biti u njihovom dvorištu

Novosti online

01. 02. 2021. u 23:25 >> 01:12

POVEĆANO američko prisustvo u Norveškoj imaće negativne posledice i za samo Oslo, piše norveški list NRK.

НОРВЕЖАНИ СТРАХУЈУ ОД СУКОБА САД И РУСИЈЕ: Хоће ли бојно поље две супер силе бити у њиховом дворишту

Foto: Tviter

Prema mišljenju profesora sa norveške Vojne akademije, potpukovnika Turmuda Hejera, upravo Norveška može da bude mesto sukoba dve države u slučaju vojnog zaoštravanja.

„Norveška sve aktivnije učestvuje u rivalstvu supersila Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ujedno raste i rizik da će u slučaju sukoba ili krize, ako izmakne kontroli, Norveška postati bojno polje SAD i Rusije“, smatra Hejer.

On je dodao da je Norveškoj poslednjih godina poverena uloga strateški važne teritorije u odbrani SAD-a na krajnjem severu, jer je ona najbliža „nuklearnim snagama Rusije kojih se Amerika najviše plaši u kriznoj situaciji“.

Hejer smatra da su SAD posvećene obuzdavanju Rusije i da će Norveška sada morati da napravi balans između dve sile.

„Norveška i SAD vode novi hladni rat sa Rusijom“, izjavio je profesor.

Ranije su mediji pisali da će četiri američka bombardera tipa B-1B „Lanser“ biti razmeštena u norveškoj vojnoj bazi u februaru. Međutim, nije bilo zvanične potvrde ove informacije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u januaru, tokom videokonferencije sa norveškom šeficom diplomatije Ine Eriksen Sorejde izjavio, da povećana vojna aktivnost Norveške, pomeranje infrastrukture NATO-a ka ruskim granicama može imati negativne posledice za Arktik. Takođe je izrazio nadu da će biti obnovljeni tradicionalni dobrosusedski odnosi između dve države.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024