ISTRAŽITELJI U CENTRU TEORIJA ZAVERA: Delegacija SZO stigla u laboratoriju u Vuhanu

Tanjug

03. 02. 2021. u 13:54

ИСТРАЖИТЕЉИ У ЦЕНТРУ ТЕОРИЈА ЗАВЕРА: Делегација СЗО стигла у лабораторију у Вухану

Foto: Depositphotos/Printscreen

TIM istražitelja Svetske zdravstvene organizacije, koji je došao u Vuhan da istraži poreklo korona virusa, posetio je glavnu laboratoriju za viruse u Vuhanu, u potrazi za izvorom kovida.

Eksperti SZO su proveli tri i po sata u dobro čuvanom Vuhanskom institutu za virologiju, koji je bio centar priča o teorijama zavere, prema kojima je odatle došao kovid i izazvao prvo žarište krajem 2019. godine, preneo je Rojters.

Većina naučnika odbija ovu hipotezu, ali neki spekulišu da se virus pronađen u divljini pojavio u laboratorijskim eksperimentima, kako bi se testirala mogućnost prelaska na čoveka, a onda je "pobegao" iz laboratorije preko inficiranog člana laboratorije.

 "Vrlo interesantno. Mnogo pitanja stoji", rekla je Tea Fišser, danski član tima, preneo je Rojters.

Neki naučnici su pozvali Kinu da pokaže detalje svih koronavirusa koji su pročavani u laboratoriji, da vide koji najviše odgovara SARS-Cov-2.

 - Raduje me vrlo produktivan dan koji je pred nama, u kojem ćemo se susresti sa ljudima iz Vuhana i pitati ih najvažnija pitanja koja treba da se postave - , rekao je drugi član tima, Peter Dažak, koji je predsednik EkoHelt Alijanse.

Tim SZO, koji treba da odradi misiju, poručio je da će njihovim članovima biti limitirane posete koji su organizovali kineski domaćini i neće imati kontakt sa stanovništvom, zbog restriktivnih mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)