“KOKTEL” NA PROVERI OD FEBRUARA: Napredak u izradi rusko-broitanske vakcine, prvo će se primati doza "Astra Zeneke", za 28 dana "sputnjik V"

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

30. 01. 2021. u 21:47

BRITANSKO-švedska farmaceutska kompanija "Astra Zeneka" i Univezitet Oksford uspešno probijaju preostali debeli led Hladnog rata, saradnjom sa ruskom "Gamalejom" na proizvodnji zajedničke vakcine protiv kovida 19.

“КОКТЕЛ” НА ПРОВЕРИ ОД ФЕБРУАРА: Напредак у изради руско-броитанске вакцине, прво ће се примати доза Астра Зенеке, за 28 дана спутњик V

FOTO: Tanjug/AP

Iako je prvobitno bilo predviđeno da se prva ispitivanja na ljudima obave 16. marta, sve se, očigledno, odvija bolje od očekivanja, pa će prvi učesnici doze dobiti za nekoliko dana, početkom februara.

Za sada, u javnost je procurilo malo detalja i naučnih podataka oko napretka "spojene" vakcine. Direktor jedne od najvećih ruskih farmaceutskih kuća "R Farma" Aleksej Repik, osim vremenskog termina početka ispitivanja na čoveku, preneo je i da će se ovaj proces odvijati u Azerbejdžanu, Argentini, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Belorusiji, Rusiji i nekim drugim zemljama. Najavljuje se da bi to moglo da bude i u Ukrajini. Sličnu poruku poslali su i iz Instituta "Gamaleja".

Saznaje se, takođe, da bi u prvoj i drugoj fazi trebalo da učestvuje oko sto dobrovoljaca, koji će najpre dobiti vakcinu "Astra Zeneke", a zatim 28 dana kasnije, "sputnjik V". Saradnja između ruskog fonda za direktne investicije, koji učestvuje u izradi vakcine "sputnjik V", s jedne strane, i Oksforda i "Astra Zeneke" čije cepivo nosi oznaku AZD 1222, s druge, predložena je 23. novembra, a obznanjena 11. decembra. Odmah su krenula laboratorijska ispitivanja, a ekspresno se stiglo i do etape na ljudima. Naučnici očigledno nisu gubili vreme.

Saradnju je olakšala činjenica da obe vakcine funkcionišu po vektorskom principu. Ona "Astra Zeneke", na osnovu ranijih ispitivanja, ima efikasnost od 70,4 odsto, a ruska čak 91,4. Očekuje se da objedinjeno cepivo bude još efikasnije.

Britancima će ova saradnja omogućiti da im se vakcina poboljša, a Rusima je ona više pitanje prestiža, jer bi trebalo da otvori vrata zapadnog tržišta.

Opterećujući ostaci blokovske podeljenosti naročito su prisutni danas, kada se ceo svet bori da preživi pandemiju virusa korona. "Astra Zeneka" u toj situaciji, sarađujući s Rusima, iz ugla Brisela, Pariza i Berlina, deluje kao nestvarni primer.

To je, izvesno, još jedno dostignuće "bregzita", jer Velika Britanija više nije obavezna da se "kao pijan plota" pridržava briselskih direktiva, smernica i pravila koja umeju da budu nerazumna i opterećujuća, ne dozvoljavajući bilo kakvo istupanje iz kolektivne svesti.

Neverovatno ali istinito, ruska i kineska vakcina nisu po ukusu zapadnog sveta, u trenutku dok "politički podobna" cepiva koja su dobila dozvolu, "Fajzer-Biontek", "Moderna" i sama "Astra Zeneka", kasne s isporukom i izazivaju pravu pometnju u zamišljenom kalendaru dostizanja preko potrebnog opšteg imuniteta!

U Francuskoj, na primer, pripadnici prioritetnih grupa, stariji od 75 godina, ovih dana muku muče da zakažu preko interneta prvo cepljenje. Nude im se datumi tek u martu! I to kad imaju sreće da pronađu termin. A šta je tek s ostalima...

Trideset godina posle pada Berlinskog zida, Evropa se i dalje bori da ukloni zarđalu bodljikavu žicu koja je deli napola. Mađarska, koja je svojevremeno bila u sovjetskom bloku, opredelila se, kao izuzetak, za rusku vakcinu, što je izazvalo opštu konsternaciju u zapadnom svetu.

Rusi su odavno zatražili dozvolu za svoje prvo cepivo protiv korone na području EU, ali administratori u kuloarima "Barlamona" i "Justusa Lipsijusa" ne žure s udaranjem pečata, kao što to ekspresno rade kada je u pitanju američki pelc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)