NOVI JURIŠNI HELIKOPTER AMERIČKE VOJSKE? Evo po čemu je drugačiji "Defajant Eks" (VIDEO)

Novosti onlajn

30. 01. 2021. u 12:20

U ZAJEDNIČKIM objavljenim izjavama juče, Sikorski i Boing najavili su svetu svoj avion Defajant Eks.

НОВИ ЈУРИШНИ ХЕЛИКОПТЕР АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ? Ево по чему је другачији Дефајант Екс (ВИДЕО)

Foto: printscreen/Jutjub

Napredni dizajn helikoptera pretendent je na buduće jurišne letelice za dalji domet vojske, trenutno jedan od najviših prioriteta vojske. Lokid Martin, partnerska kompanija Sikorskkog i Boinga istovremeno su objavili svoje identične najave. Njihov dizajn Defajan Eks zasnovan je na SB-1 Defajantu, sličnom, iako manje tehnološki zahtevnoj letelici. U junu je SB-1 zabeležio najveću brzinu od 300 kilometara na sat, već mnogo veću od tipične brzine helikoptera. Prema ispitnom pilotu SB-1, SB-1 je koristio manje od 50 procenata snage motora da bi postigao tu brzinu, što ukazuje da bi veći i verovatno moćniji Defajan Eks mogao postići još veće brzine, piše National Interest.

SB-1 je ponudio nekoliko prednosti u odnosu na helikopter "Blek Hok" koji bi želeo da zameni. Iako ima isti otisak kao i "Blek Hok", ima približno duplo veću maksimalnu brzinu i domet helikoptera, a zahvaljujući kontratirajućim kompozitnim rotorima verovatno je njime lakše upravljati. Inženjeri SB-1 takođe su ocenili sposobnost SB-1 da leti niže pri tlu i vćećim brzinama nego što to može većina helikoptera, sposobnost koja bi mogla da pomogne "Defajant Eks" da izbegne neprijateljski radar.

Iako novi "Defajant Eks" i njegov matični avion SB-1 dele mnoge vizuelne sličnosti, zvaničnici kompanija Boing i Lokid Martin izjavili su da "Defajant Eks" ima poboljšanja aerodinamike i smanjeni termalni potpis.

"Defajant Eks" ima niz jedinstvenih karakteristika koje nisu viđene na drugim helikopterima. Najuočljivije je da je zadnji propeler sa potiskivanjem platforme odgovoran za veliku maksimalnu brzinu SB-1 i mogao bi da se pokaže kao ključna prednost u uskakanju na bojna polja i van njih. Avion "Lokid Martin-Boing" služio bi kao vazdušna jurišna platforma i prevoz tereta i trupa.

Pored toga, glatki trup "Defajanta" napravljen je od kompozita, za koje obe kompanije tvrde da smanjuju vibracije, da su lakši i otporniji na koroziju.

Zajedno su "Sikorski" i "Boing" izgradili oko 90 posto svih helikoptera u SAD.

"Bel", kompanija koja stoji iza Vilt-motora V-22 Osprei, koji koriste mornarički korpus, mornarica i vazduhoplovstvo, takođe ima "konja" za ovu trku: njihov avion-tiltrotor V-280 Valor oslanja se na neke od tehnologija koje se koriste u većem V-modelu.

Sada kada su "Lockheed Martin" i "Boing" izašli u javnost sa svojim prototipom "Future Long Range Assault Aircraft", Bel će verovatno uskoro objaviti i javne informacije o svom prototipu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati