MATARELA PRELOMIO: Nova – stara vlada Italije na Robertu Fiku

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

29. 01. 2021. u 22:13

PREDSEDNIK Republike Italije Serđo Matarela večeras je doneo odluku da se mandat za „ispitivanje“ političkih snaga zbog ishoda sudbine Vlade, odnosno mogućnog ponovnog sastavljanja na bazi sadašnje vladine većine, poveri predsedniku Skupštine Robertu Fiku.

МАТАРЕЛА ПРЕЛОМИО: Нова – стара влада Италије на Роберту Фику

Foto: EPA

Predsednik Republike je u kratkom saopštenju naglasio da nije vreme za političku krizu Vlade jer se Italija nalazi u tri izuzetno teške vanredne situacije, zdravstvenoj, socijalnoj i ekonomskoj, pa je neophodna „Vlada sa adekvatnom podrškom Parlamenta i sa grupama koje su do sada podržavale vladinu većinu“. On je odmah večeras pozvao predsednika Skupštine Roberta Fika u Kvirinale.

Sve je počelo pre dve sedmice kada je mala partija „Italija Viva“, na čijem je čelu bivši premijer Mateo Renci, povukla svoje ministre iz Vlade, čime je Vlada ostala bez glasove poslanika koji su bili neophodni na glasanju za njen opstanak.

Iz različitih pozicija predstavnika parlamentarnih grupa koje je saslušao predsednik Republike, proistekla je i njegova odluka da se u ovoj situaciji ne podrazumevaju prevremeni izbori, suprotno stavu kojeg su iznele partije Desnog centra. Njegov mandatar ze „ispitivanje“ dobio je četiri dana za „istraživanje“.

Sledeći korak je istraživanje za račun Kvirinala, odnosno predsednika Republike, „ispitivanje“ političke snage i njihova spremnost za učešće u novoj Vladi kako bi se napravio definitivni korak sa sadašnjom vladinom većinom uz nove saveznike, ili „zakrpila vladina većina ponovnim dijalogom sa partijom koja je izazvala krizu Vlade“, kako zagovaraju izvesni politički lideri kao i posmatrači sadašnjeg stanja u Vladi.

Za sada se stalo na tome: Konte „nikada više sa Rencijem“, a Renci „sa ovom vladinom većinom da, ali ne sa Kontijem premijerom“. Perspektiva Vlade biće poznata uskoro, a odlučujuću reč na kraju će imati predsednik Republike Serđo Matarela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO (VIDEO)