URSULA FON DER LAJEN: Zapadni Balkan će dobiti vakcine protiv korone što je pre moguće

Tanjug

22. 01. 2021. u 00:03

LIDERI EU zatražili su večeras veću solidarnost sa trećim zemljama kada je reč o isporuci vakcina, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će zapadni Balkan dobiti vakcine od EU ”što je pre moguće”.

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Западни Балкан ће добити вакцине против короне што је пре могуће

Foto: Tanjug/AP

Fon der Lajen ocenjuje da ”Kovaks” instrument, koji je isključivo namenjen za nabavaku vakcina za zemlje sa malim i srednjim primanjima, ”trenutno ima problema u nabavci vakcina” i da EU uspostvalja ”drugu traku” kojim bi se zemljama regiona donirale doze direktno od zemlja članica.

- Predložila sam EU mehanizam kojim će te zemlje imati pristup delu vakcina iz naših rezervi. Možemo i moraćemo da to uradimo bez prekidanja naših nacionalnih kampanja vakcinacje i uz koordinaciju sa farmaceutskim kompanijam - rekla je Fon der Lajen posle samita lidera EU u formatu video-konferencije.

On dodaje da je pomoć trećim zemljama da dobiju vakcine u intersu same EU.

- Što duže virus kruži svetom, više je rizika od mutacija i više rizika za naše zdravlje. Zato je u našem intersu da u ranoj fazi podelimo vakcine sa drugim regionima sveta - kaže Fon der Lajen.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)