ZBOG POZIVANJA NA UČEŠĆE U PROTESTIMA: Uhapšena dva saradnika Alekseja Navaljnog

Tanjug

21. 01. 2021. u 20:54

RUSIJA je danas privela dva saradnika zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i zapretila da će tužiti druge zbog poziva upućenih na mreži da se pridruže nedozvoljenim protestima na kojima traže njegovo puštanje.

ЗБОГ ПОЗИВАЊА НА УЧЕШЋЕ У ПРОТЕСТИМА: Ухапшена два сарадника Алексеја Наваљног

Foto EPA

Domaći saveznici Navaljnog rekli su da je policija došla u domove aktivista, uključujući njegovu portparolku Kiru Jarmiš, da im uputi upozorenja uoči planiranog protesta, prenosi Rojters.

Vladlen Los, beloruski advokat grupe Navaljnog, rekao je da je zadržan i rečeno mu je da napusti zemlju do ponedeljka i zabranjen mu je ponovni ulazak do novembra 2023. godine.

Policija je takođe privela saveznika Navaljnog Ljubov Sobol, rekao je njen advokat. Ona je pozvala ljude da učestvuju u protestu, mada razlog njenog pritvaranja nije bio odmah jasan.

Vlasti su navele da su planirani skupovi nelegalni i da će ljudi koji upućuju takve pozive odgovarati.

Nadzorni organ za komunikacije Roskomnadzor nagovestio je da će kažnjavati platforme društvenih medija zbog ilegalnog sadržaja koji podstiče maloletnike da učestvuju u nezakonitim protestima.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsednika Vladimira Putina, priveden je tokom vikenda i kasnije zatvoren zbog navodnih kršenja uslovnog otpusta nakon što je prvi put sleteo u Rusiju posle lečenja u Nemačkoj zbog navodnog trovanja nervnim otrovom "Novičokom"

On optužuje Putina da je naredio njegovo ubistvo, što Kremlj negira. Njegove pristalice pozvale su na proteste širom zemlje u subotu, nadajući se da će izvršiti pritisak na Kremlj da ga pusti na slobodu uoči parlamentarnih izbora u septembru.

U Briselu su, odgovarajući na hapšenje Navaljnog, zakonodavci Evropske unije pozvali blok da zaustavi završetak gasovoda Severni tok 2 za ruski prirodni gas u Evropu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije