BAJDENOV GOVOR NAKON INAUGURACIJE: Pobedila je demokratija, želim da ujedinim SAD (FOTO)

Tanjug

20. 01. 2021. u 18:23

БАЈДЕНОВ ГОВОР НАКОН ИНАУГУРАЦИЈЕ: Победила је демократија, желим да ујединим САД (ФОТО)

Foto: EPA

DŽO Bajden položio je zakletvu kao 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. On je u prvom predsedničkom govoru poručio kako želi da ujedini Ameriku.

Bajden se zakleo pred sudijom Vrhovnog suda SAD DŽonom Robertsom.

Pre njega, zakletvu je položila potpredsednica Kamala Haris pred sudijom Vrhovnog suda SAD Sonjom Sotomajor.

Novi predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je danas da je u ovom trenutku pobedila demokratija, a da on želi da ujedini SAD.

On je u prvom govoru kao predsednik SAD, a nakon polaganja zakletve rekao da se danas slavi cilj - demokratija.

- Volja naroda se čula i naučili smo ponovo da je ona dragocena ali i krhka i u ovom trenutku demokratija je pobedila - rekao je Bajden.

On je kazao da je pre nekoliko dana nasilje pokušalo da poljulja temelje države, ali da zna da je američki ustav otporan i da je nacija snažna.

Kako je rekao, snaga države ne zavisi od pojedinaca već od svih Amerikanaca i unije.

Bajden je istakao da je pred SAD mnogo izazova, pre svega pandemija virusa korona, klimatske promene, borba protiv terorizma i rasizma, a borba protiv toga zahteva puno više od pukih reči i jedinstvo.

- Želim da ponovo ujedinim SAD i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže. Ujedinimo se da se borimo protiv neprijatelja. LJutnju, mržnju, bezakonje uz jedinstvo možemo ispraviti, dati dobra radna mesta, pobediti virus, nagrađivati rad - rekao je Bajden.

On je dodao i da bez jedinstva nema mira već samo ogorčenosti.

- Garantujem vam da nećemo podbaciti, to nikada nismo kada smo radili zajedno. Okrenimo novi list i počnimo da slušamo i gledamo jedni druge - poručio je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)