KONTE ČEKA NA ODLUKU SENATA: Novi izazaov za premijera Italije

I. STANOJEVIĆ

19. 01. 2021. u 20:32

POSLE poverenja koje je dobila u Donjem domu italijanskog parlamenta, koaliciona vlada u Rimu suočila se sinoć sa vanrednim izjašnjavanjem o svojoj budućnosti i u Gornjem skupštinskom domu, Senatu.

КОНТЕ ЧЕКА НА ОДЛУКУ СЕНАТА: Нови изазаов за премијера Италије

Foto Tanjug/AP

Uoči tog drugog glasanja, premijer Đuzepe Konte poručio je da je "veoma teško upravljati onima koji neprestano miniraju politički teren".

Njegov kabinet, ispunjen ministrima levog centra, optužen je za izostanak restriktivnih mera, usled čega je pandemija virusa korona duboko potresla sve sfere društva.

Koaliciona italijanska vlada zapala je u krizu koju je izazvala mala partija Italija viva, lidera Matea Rencija. On je, naime, posle ultimatuma i pretnji, pre nedelju dana sa ministrima iz svoje stranke, napustio koaliciju. Konteova vlada se raspala, a premijer se suočio sa glasanjem o poverenju.

- Pandemija je epohalni izazov zbog kojeg smo morali da radimo veoma oprezno i da odmeravamo svaki korak u veoma teškim uslovima - kazao je Konte uoči izjašnjavanja u Senatu. - U proteklim mesecima, većina koja čini vladu pokazala je sposobnost i veliku odgovornost. Naše snage moraju biti usmerene na hitne odgovore koje nameće pandemija.

Međutim, u očima onih koji nas gledaju, pre svega građana, polemike i svađe izgledaju neshvatljivo i sterilno.

DOŽIVOTNA SENATORKA

ITALIJANSKA štampa juče je izvestila o potezu doživotne senatorke Ljiljane Segre (90), koja je, uprkos poznim godinama, iz Milana doputovala u Rim da bi prisustvovala glasanju o poverenju Konteu. Senatorka Segre ima 90 godina, preživela je koncentracioni logor Aušvic i uprkos savetu lekara da ne putuje, procenila "da je ovo moment kada treba pomoći vladi i zemlji".

Foto Tanjug/AP

Kako su pisali svetski mediji, Konte je, da bi dobio podršku liberala i partija centra, obećao restrukturiranje vlade u pravcu modernizacije i hitnih koraka na prevazilaženju recesije, koju je ubrzala pandemija kovida 19.

Ukoliko Konteov manevar ipak ne urodi plodom, desničarske snage u Italiji, pre svih Forca Italija, bivšeg premijera Silvija Berluskonija i Liga, Matea Salvinija, dobiće snažan vetar u leđa. Na vanrednim izborima ove i njima po političkom programu srodne stranke, mogle bi da inkasiraju glasove Italijana razočaranih u političku, ekonomsku, bezbednosnu, a iznad svega u zdravstvenu situaciju u zemlji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a