STRAH OD ODMAZDE ZBOG GLASA PROTIV TRAMPA: Izjašnjavanje o opozivu odlazećeg predsednika SAD unelo razdor među republikancima

D.SAVIĆ

16. 01. 2021. u 07:20

KĆERKA svojevremeno vrlo uticajnog republikanskog potpredsednika Dika Čejnija i treća najviše rangirana konzervativna članica donjeg doma američkog Kongresa, Liz Čejni, suočena je sa zahtevima svoje partije da podnese ostavku pošto je glasala za opoziv odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

СТРАХ ОД ОДМАЗДЕ ЗБОГ ГЛАСА ПРОТИВ ТРАМПА: Изјашњавање о опозиву одлазећег председника САД унело раздор међу републиканцима

Foto AP

Čejnijeva je zajedno sa još devet republikanaca koji su se u Predstavničkom domu pridružili taboru demokrata u osudi Trampa, povećala stepen lične bezbednosti, strahujući od odmazde partijskih kolega.

Većina republikanaca u Predstavničkom domu nije branila Trampa, ali nije ni prešla partijske "linije odbrane" i glasala za njegov opoziv, već je apelovala na demokrate da odbace optužbe zarad jedinstva nacije, na kome insistira i novi predsednik Džozef Bajden.

Liz Čejni, Foto AP

A oni koji su im se pridružili iz republikanskih redova, ne prihvataju "kaznene" zahteve svoje stranke:

- Ne idem ja nikud. Ovo je glasanje o savesti. Naša zemlja se suočava sa konstitutivnom krizom bez presedana još od Građanskog rata - izjavila je Čejnijeva.

Njeni republikanski istomišljenici su toliko zabrinuti da su se naoružali i promenili dnevne rutine, zbog straha od nasilja.

- Tužno je da smo dovde stigli. Ne znamo šta će sledeće da se desi. Uz strah, podele i mržnju bez presedana, moramo biti spremni na svaki scenario - kaže republikanski kongresmen iz Mičigena Piter Mejdžer.

BAJDENOV "TVITER" "OD NULE"

NOVOIZABRANI predsednik Džo Bajden dobio je svoj novi zvanični predsednički tviter-nalog, ali je primoran da ga pokrene sa nula sledbenika. Bajdenova kampanja je nezadovoljna potezom, koji označava promenu u odnosu na prethodni prelazak vlasti sa Baraka Obame na Donalda Trampa. Novi Bajdenov nalog kreće na dan inauguracije 20. januara. Tramp je nasledio oko 13 miliona sledbenika predsedničkog naloga kada ga je preuzeo od Obame - ali to se ovog puta neće dogoditi. Tramp je retko koristio zvanični nalog, favorizujući svoj vlastiti tviter- nalog.

Pukotina među republikancima u donjem domu Kongresa izaziva dodatnu zabrinutost među konzervativcima uoči odlučujućeg, senatskog, suđenja Trampu zbog podsticanja pristalica na upad u Kongres 6. januara. Za opoziv predsednika je potrebna dvotrećinska većina glasova senatora koju demokrate nemaju. Kako bi ipak sproveli svoj naum nedostaje im 17 glasova republikanskih senatora, zbog čega vlada velika napetost u oba tabora. Repulikanski lider senata Mič Mekonel je samo donekle spustio loptu kada je odbacio mogućnost da se suđenje Trampu održi pre inauguracije Bajdena 20. januara.

Mič Mekonel, Foto AP

Ali napisi liberalnog dnevnika "Njujork tajmsa" da je čak 20 republikanaca spremno da se pridruži demokratama u kažnjavanju Trampa povećava temperaturu među konzervativcima. Ukoliko Tramp bude opozvan, senatori bi mogli da održe, za demokrate zapravo najvažnije, glasanje kako bi ga blokirali da se ponovo kandiduje na izborima 2024. godine koje je on već najavio.

Tokom prvog pokušaja opoziva Trampa 2019. godine Senat ga je oslobodio optužbi. Glasanje o drugom opozivu više je od odbrane, ili kažnjavanja Trampa, jer je ulog partijsko jedinstvo republikanaca.

Foto AP

U međuvremenu, FBI je uhapsio više od 100 ljudi zbog nasilne opsade Kapitola i sada istražuje pojedince koji bi mogli da ugroze bezbednost inauguracije Bajdena:

PREMINUO TRAMPOV DOKTOR

DOKTOR Harold N. Bornstin, lekar američkog predsednika Donalda Trampa, preminuo je u 73. godini. Uzrok smrti nekonvencionalnog doktora i pesnika, sa kosom do ramena, nije poznat. Decembra 2015. je rekao da će Tramp, ljubitelj brze hrane koji po sopstvenom priznanju nikad ne vežba, "nedvosmisleno" biti najzdraviji predsednik ikada. Trampa je lečio decenijama. "Sviđa mi se Tramp jer mislim da se i ja njemu sviđam", govorio je Bornstin.

- Samo od 6. januara smo identifikovali preko 200 osumnjičenih. Dakle, znamo ko ste, ako ste tu, agenti FBI dolaze da vas pronađu! - poručio je direktor FBI Kristofer Vrej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a