ON SE SUPROTSTAVIO OPASNOJ NDRANGETI: Tužilac Grateri živi u kući kao u bunkeru - "Nisam bio u restoranu više od 20 godina!"

V.N.

14. 01. 2021. u 12:14

ОН СЕ СУПРОТСТАВИО ОПАСНОЈ НДРАНГЕТИ: Тужилац Гратери живи у кући као у бункеру - Нисам био у ресторану више од 20 година!

Foto: Tanjug

U ITALIJI je počeo jedan od najambicioznijih pravnih napada na mafiju do sada, suđenje pripadnicima jedne od najozloglašenijih kriminalnih organizacija u zemlji - "Ndrangeta".

Ovo je najveći postupak u poslednjih 30 godina, na kome se na optuženičkoj klupi nalazi 355 osumnjičenih gangstera i njihovih saradnika.

Tužilac Nikola Grateri (62) ima naoružanu pratnju otkako je prvi put počeo da istražuje Ndrangetu 1989. godine, ali sada, zbog specifičnosti situacije, vodi još više računa.

- Trenutno sam oprezniji nego obično. Ne idem ni 10 metara bez svog blindiranog automobila, nisam bio u restoranu više od 20 godina, a u bioskop nisam išao više od 30 godina. Uvek sam zatvoren. Jedem u kancelariji. Moja kuća je u osnovi bunker. Imam dobar tim telohranitelja - izjavio je Grateri.

Sudnica kao bunker / Foto Tanjug-AP

Sudnica kao bunker

Grateri priznaje da suđenje, za koje se očekuje da traje godinu dana, neće uništiti ovu organizaciju, ali se nada da će biti važan korak ka njenoj propasti jer će ohrabriti žrtve da se jave i svedoče.

- Suđenje se doživljava kao neka vrsta oslobađanja Kalabrije - rekao je Grateri.

Grateri je istakao kako očekuje se da će se u sudu razotkriti kako je zločinačka organizacija regrutovala vojsku "belih okovratnika", advokata, računovođa, javnih zvaničnika i sudskih službenika, koji su im omogućili poslovanje.

Podsetimo, "Ndrangeta" je pustila korene i na bogatom severu Italije i u većem delu Evrope, kao i u Kanadi, SAD, i čak u Australiji.

Kalabrija predstavlja bazu organizacije "Ndrangeta" odakle ona upravlja svojim kriminalnim poslovima, kontrolišući značajan deo evropske trgovine kokainom i perući ogromne sume novca putem mreže isturenih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ja sam

14.01.2021. 16:38

Мафија личи на тајна или полутајна друштва и организације, које нису ништа мање опасне и штетне по шире друштво и систем, као на пример: масони, Билдерберг, ЦИА, МИ-6, мосад, језуити итд., иако ни једном тужиоцу не пада на памет да их гони.